Connect with us

Миш-маш

Антоновден е: каква е традицията за трапезата?

Публикувана

на

Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики. Празникът е известен като Антоновден. Имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

 

В житието на Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години в пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

 

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не „разсърдят“ чумата, шарката и синята пъпка. На близките и съседите за здраве се раздават специално омесени содени питки, намазани с петмез, като една се оставя на тавана за „белята“, за „лелята“, както е била наричана чумата. Затова и празникът е известен още като Лелинден.

 

Една легенда разказва за двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Едни казват свинско, други – кокошка

Някои източници твърдят, че тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и в средата на „свинския месец“, тогава задължително на трапезата трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед и др.

Според други обаче, не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите, а традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка.

Предлагаме ви рецепти за тези ястия:

 Содена питка

Необходими продукти: 500 гр кисело мляко, 2 с.л. олио, 1 равна ч.л. сода, 1 к.л. сол, брашно (колкото поема за меко тесто)

Начин на приготвяне: Содата се гаси в киселото мляко. Добавя се солта и олиото и се омесва с брашното, колкото поеме до меко тесто. Оформя се  питка и се надупчва отгоре с вилица. Пече се на 180 градуса. Готовата питка се увива в кърпа.

 Класически тутманик

За да стане тутманикът ху­бав, брашното трябва да е пресято, а тестото да се меси най-малко 10 минути.

Необходими продукти: 1 чаша прясно мляко, З яйца, 1 мая, 1 лъжичка сол, 1 лъжичка захар, брашно, 250 грама сирене.

Начин на приготвяне: Посипете маята със захарта и залейте със затопленото прясно мляко. Изчакайте да се разтвори. Прибавете солта и разбитите яйца. Прибавете брашно, така че да стане гладко и меко тесто. Омесете продължително и разделете на три еднакви топки. Оставете да втаса. След около 30 минути всяка топка разточете на дебела дълга и тясна кора. Поставете първата кора. Нама­жете я с масло и отгоре поръсе­те с половината от сиренето. Отгоре сложете втората кора и съ­що намажете с мазнина, и сло­жете останалата част от сирене­то. Покрийте с третата ко­ра. Нея намажете с мазнина и завийте заедно трите кори на ру­ло. Усучете го и го поставете в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка, навит на охлюв. Печете на уме­рена температура от около 200 градуса до златисто. Готовия тутманик изва­дете горещ и наръсете със студе­на вода. Покрийте с кърпа, за да омекне.

 Пълнена кокошка със зеле и булгур

Необходими продукти: 1 кокошка с дреболиите, 1 кг зеле, 200 г булгур,100 мл олио, 10 г червен пипер, джоджен, сол.

Почистете, измийте и осолете кокошката. В олиото заду­шете предварително нарязаното зеле, дре­болиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето. Напълнете кокошката с получената плънка и я зашийте. Останалата плънка се слага в глинен гювеч, върху нея – кокошката, наливате 1 кафена чаша вода и 1 кафена чаша зелев сок, захлупвате с капак и печете около 1,30 часа при температура 200 градуса.

Весел празник!

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook