Connect with us

Миш-маш

Домашен сладолед „Нуга“/рецепта/

Публикувана

на

Да се направи домашен сладолед Нуга не е никак трудно. Ако трябва да съм честна, това дори не е сладолед. Това е вълшебство! Простичък, без претенции, а в същото време фин, лек и изискан като соло на цигулка в лятна нощ.

Сладоледът Нуга има няколко разновидности .В едни от тях в съставките има мед, в други шам фъстък, някои варианти не допускат кроканът да бъде от друго, освен от бадеми, други твърдят съсвем обратното. Произходът на сладоледа Нуга се свързва традиционно с Франция и областта Прованс, където Нугата добива популярност в края на 18 век и тази популярност се свързва с отглеждането на бадеми в областта.

Съвсем по френски, ще срещнете рецепти с мед и лавандула, с малини или шоколад, които се свързват със съответните региони, където се прави. Професионалистите го причисляват към групата „Семифредо“, тоест полу-замразени.

 

Продуктите за домашен сладолед Нуга:

500 мл. сметана 30% (ако намерите 35% още по-добре)
3 яйца
7-8 (или повече, ако желаете) зелени смокини от сладко
1 ванилия от шушулка (1 с. л. ванилов екстракт)
6 с. л. захар

За крокан:

5-6 с. л. захар
бадеми (или други ядки)

Приготвянето:

Започваме с крокана, защото той има нужда да изстине. За днешната доза домашен сладолед Нуга, избрахме да е с орехови ядки.

как се прави крокан стъпка по стъпка

Слагате захарта в тиган с незалепващо покритие. Оставяте я да се карамелизира. Тук важното е, че температурата на котлона не трябва да е много висока, защото има опасност карамелът да горчи, което е резултат от „прегаряне“ на захарта.  Започвате да разбърквам едва, когато почти всичката захар се е стопила.

стъпка по стъпка как прави крокан

домашен крокан рецепта

Добавяте орехите/ или ядки по избор/ и внимателно разбърквате, докато всички са добре покрити с карамел. Изсипвате върху тава, покрита с хартия за печене. Оставяме го да изстине, а междувременно си приготвяте другите съставки.

Разделяте белтъците и жълтъците и разбивате като добавяте по 3 с. л. захар. Жълтъците трябва да станат на пухкава въздушна и гладка смес. Ако всичко е нормално те ще утроят и учетворят обема си. Ако имате притеснения заради суровите жълтъци, разбийте ги на водна баня. Накрая им добавям ваниловия екстракт.

В отделна купа разбивате белтъците до твърд сняг и смесвам с жълтъците. Дотук всичко звучи, сякаш ще правим пандишпанов блат.

жълтъци със захар

Сега за сметаната. По ваша преценка ползвайте сметана от животински произход или растителна. Разликата е не само във вида, но и във вкуса. Сладоледът ще се получи и с двата вида сметана. Въпреки това, потърсете млечна сметана. Вкусът и консистенцията ще са несравнимо по-добри.

сметана

домашен нуга сладолед

Внимателно смесвате всичко в купа. Ползва се силиконова шпатула. Към сметаново-белтъчно-жълтъчна смес добавяте нарязаните смокини и натрошеният крокан. / с чук или с блендер/

домашен сладолед Нуга със смокини

Ако искате да сервирате домашният сладолед Нуга на драги гости – облечете с найлоново фолио кексова форма, или кръгла тавичка, притиснете добре, сложете парче фолио и отгоре и приберете във фризера. Там температурите са достатъчно ниски, за да може вълшебството да е готово за 3-4 часа. Ако си е за домашна консумация – изсипвайте в кутия, наръсете от останалия крокан и прибирайте във фризера.

домашен сладолед нуга сладко от зелени смокини

 

домашен сладолед нуга със смокини и крокан

Когато е готов се случва следното – плътен вкус, хрупкавост от крокана, аромат на смокини и нотка ванилия.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Реклама
Advertisement

Facebook