Connect with us

Миш-маш

Световен ден на динята: Сорбе – лимонада

Публикувана

на

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Сезонът на дините е в разгара си и … признайте си, колкото и да обичате този плод, в един момент ви идва леко „в повече“ и се чудите как да изненадате себе си и близките си.

Колкото и да не ви се вярва, дините в Любимец узряха и сега е моментът да експериментирате с този така сочен и толкова летен плод. Всички сме чували как се дълбае през дупка, пълни с мастика и всякакви други неща, но нашето предложение е просто и лесно, освен всичко е и леко необичайно.

Вярно, отнема малко повече време, но резултатът определено си заслужава.

Необходими продукти:

1 средно голяма диня (около 6 кг)

500 гр бяла захар

500 мл вода

връзка босилек

сока на 4 лимона

Най-напред се заемете със сиропа. Сложете в малка тенджерка водата и захарта и стоплете на котлона, колкото да се разтопи захарта. Няма нужда да завира. Отстранете от котлона и пуснете вътре босилека, разбъркайте леко и забравете за сиропа за около 2 часа. Докато изстива, ароматът на босилека ще премине в течността и ще получите много интересен захарен сироп.

Докато магията става, нарежете и почистете динята от семките. Наситнете я на кубчета, квадратчета, изрезки – както ви харесва. Сложете в голяма тава и приберете във фризера за около 2 часа.

Извадете босилека от сиропа и добавете вътре лимоновия сок. Разбъркайте и е готов.

Извадете динята от хладилника и пасирайте много добре. Трябва да стане на гъст сироп, почти като нектар. Добавете сироп (на вкус, не слагайте цялото количество) и сервирайте с по резен лимон в чашата. Останалия сироп ползвайте за следващата диня, защото сме сигурни, че няма да приготвите тази напитка само веднъж.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook