Connect with us

Здраве

Маслото от черен кимион – елексир на живота, който ни прави здрави и красиви

Публикувана

на

Познат като чудодейното лечебно семе на Исляма, черния кимион е наричан също хабатул барака, което означава „благословени семена”.

Семената на черния кимион (Nigella sativa) се използват за лечебни цели от повече от 3300 години, още откакто са датирани при откриването им в гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Растението принадлежи към семейство лютокови и има черни, дребни и прилични на слънчогледовите семена.

Маслото от черен кимион има разнообразни полезни действия за здравето, благодарение на веществата в състава си. Добива се от семената на растението чрез пресоване или дестилация. В черния кимион се съдържат голямо количество антиоксиданти, палмитинова и линолова киселина, както и желязо, фосфор, цинк, мед и витамини от група В.

Наричат го „лек за всичко”…
Доказано ефикасен срещу най-страшните и опасни за живота заболявания, включващи рака, но без да се ограничават само до него, бактерии, вируси, язви, диабет, хронично възпаление, заболявания на черния дроб и панкреаса, гъбички и смъртоносни паразити…

Черният кимион може би е най-всеобхватното „съдържащо всичко в себе си” лечебно средство на света. От 1964 година насам има публикувани 458 изследвания на черния кимион – които потвърждават онова, което близкоизточните и северно-африкански култури знаят от хиляди години – черният кимион е наистина чудодеен лекуващ всичко лек.

Една от активните му съставки, тимоквинон, е ефикасна в намаляването на размера на съществуващи тумори. В изследвания с плъхове и хора бе открито, че маслото от семената на черен кимион прави следното:

 • Препятства растежа на туморите с до 50 процента
  Повишава растежа на здравите клетки костен мозък с до 250 процента
  Помага за производството на естествен интерферон
  Демонстрира силни антибактериални и противовъзпалителни свойства
  Помага за предпазването на тялото от увреждане от химиотерапия и лъчетерапия
  Деактивира и/или убива определени видове ракови клетки

За какво е ефикасно?

Заради полезните си качества маслото от черен кимион е средство, използвано от векове в подкрепа на красотата и най-вече здравето на косата.

За бърз растеж на косата

В дланите си втрийте 2 супени лъжици масло от черен кимион. Масажирайте с пръсти и длани косата по цялата ѝ дължина, като наблягате на скалпа. Постепенно придвижвайте пръсти надолу по протежение на косъма, за да попие маслото до върха.

Оставете да подейства 30-40 минути, след това измийте с лек шампоан. Потупвайте косата, за да я попиете, не разтривайте с кърпата.

За предотвратяване на косопад

Прилагането на масло от черен кимион 2-3 пъти в седмицата забавя процеса на стареене в скалпа и косъма, като това укрепва косата и предотвратява нейното окапване. Намалява се възпалението в скалпа, благодарение на противовъзпалителните съединения в това масло. В допълнение се облекчават състояния, като пърхот, лющене, дразнене, зачервяване, които също са признак на възпалителни процеси.

Подхранващите вещества в маслото от черен кимион стимулират директно фоликулите на косъма, което прави израстването на нова здрава коса по-лесно и бързо. Това помага и за възстановяване на паднала коса.

6 ползи от употребата на масло от камфор

Антистареещ ефект

Маслото от черен кимион може да допринесе за забавяне процесите на стареене в скалпа и косъма, като по този начин се намалява побеляването на косите и се отлага във времето.

За по-силна коса

Ако косата ви се къса и цъфти, маслото от черен кимион е точно за нея. То има свойството да подхранва и заздравява. Прилагането му 2-3 пъти в седмицата подобрява структурата на косъма, изглажда го и го прави лъскав и еластичен.

twig.bg

 

Реклама
Advertisement

Facebook