Connect with us

Без категория

Преди 42 години: Как се роди „Хотел Калифорния“ на ”Ийгълс”? (ВИДЕО)

Публикувана

на

На днешния ден през 1976 г. излиза на музикалния пазар албумът „Хотел Калифорния“ (Hotel California) на групата „Хотел Калифорния“ на рок група ”Ийгълс”  (Eagles).

Американската рок група е сформирана в Лос Анжелис (вторият по население град в САЩ след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света) в началото на 70-те години на 20 век.

Един от китаристите на „Ийгълс“ Джо Уолш призна преди време: „Живея в хотели, потрошавам стаите. Но имам счетоводители, те плащат за всичко“, припомня Би Би Си.

Това „всичко“ понякога е цяло състояние. В официалната история на групата Уолш си спомня за една нощ в „Астор тауърс“ в Чикаго, когато той и Джон Белуши от „Блус брадърс“ платили $28 000 за щети по стаята.

Вандалското отношение към хотелите е било част от легендата на не една рок групи.

Но „Ийгълс“?
Улегналите, спретнати музиканти, които призоваваха Америка да я кара спокойно („Take it easy“)?

Старите членове на групата Глен Фрей и Дон Хенли тихо търпели разрушителния инстинкт на Уолш. Хотелите обаче заели важно място в съзнанието на музикантите.

Някъде по това време Хенли запонал да си тананика фразата „Хотел Калифорния“, но за да се превърне в песен, тя трябвало да мине през утвърдения още в средата на 1970-те строг процес. „Ийгълс“ не са си комуникирали чрез адвокати, но са се обръщали един към друг с фамилии.

Тогава друг от китаристите на „Ийгълс“, Дон Фелдър, бил натоварен със задачата да запише инструментални фрази и да ги предаде на лента на Фрей и Хенли, които след това трябвало да ги одобрят.

Фелдър живеел в Топанга каньон, Калифорния. По време на едно от турнетата той получил обаждане от съпругата си Сюзън, която тъкмо била родила. Разговорът бил кратък:

„Тръгваме“.
Докато лежала с бебето в градината зад къщата, Сюзън била изплашена от гнездо на гърмящи змии наблизо. Тя веднага се отправила към наета къща в Малибу, а Дон се върнал при тях. Същата вечер той започнал да записва първите варианти на песента.

Акордите, които пробвал, напомняли много повече фламенко, отколкото рок. Първоначалният вариант на песента заминава за одобрение при Фрей и Хенли със заглавие „Мексиканско реге“.

Двамата добавят думите, които описват един изморен пътешественик, приласкан от „прекрасно място“, пълно с гротескови характери; бляскаво и зловещо и ти се струва, че никога не можеш да избягаш.

Много въображение е употребено в последните десетилетия за декодиране на образите в тази песен. Струва си обаче да се помнят думите на Фрей:

„Решихме да направим нещо много странно, просто да видим дали ще можем“.
С други думи, всяко послание на „Хотел Калифорния“ не е планирано, няма нищо скрито. „Атмосферата, описваща един мъж в непозната среда, несигурен какво точно вижда, може да напомня много неща“, казва Фрей.

Колажът от странни образи е перфектният начин за създаване на текст за песен. А феновете предпочитат да търсят някакви специфики и послания.

Теориите се вкопчиха в това, което феновете подозират най-много за музикантите:

„warm smell of colitas“ (топлата миризма на „малки опашчици“) – което означава димящи цигари с марихуана.

„you can check out any time you like, but you can never leave“ (можеш да освободиш стаята, но никога не можеш да си тръгнеш) – където „хотел“ се приема за психиатрична клиника за лечение на наркозависими, която никога не можеш да напуснеш по собствена воля…

„Неяснотата е основен похват за писане на песни“, казва Фрей пред журналист през 2003 г. „Върши работа, защото слушателят чува това, което иска да чуе“.

В случая с „Хотел Калифорния“ е достатъчен фактът, че песента е пускана от американските радиостанции на всеки 11 минути. Достатъчно е, че миналата година „Ийгълс“ спряха за малко да се съдят помежду си, за да заведат иск срещу хотел в Мексико, който използва името на песента им.

Това остана най-големият хит на групата, а в опитите си да засенчат „Хотел Калифорния“, те се изпокараха и разделиха.

А в думите, че си затворник в един свят от „розово шампанско с лед“, далновидно съчетават удоволствието с тъгата.

Между другото, кога за последно чухте музиканти да потрошат хотелска стая…

twig.bg

Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook