Connect with us

Афиш

Скалният град Матера става европейска столица на културата за 2019 г.

Публикувана

на

Скалният град Матера в Южна Италия вече е нещо като събрат на Пловдив – двата града ще бъдат паралелно европейски столици на културата през 2019 година.

Южният италиански в областта Базиликата ще носи тази титла редом с града по тепетата, където церемонията по откриването беше на 12 януари.

Почетни гости на тържественото откриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат най-висшите италиански държавници – президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът.

Откриването ще протече в пет етапа през целия ден. Те са озаглавени „Отворени звуци“, „Отворени светлини“, „Отворен град“, „Отворено шоу“ и „Отворено бъдеще“. Сцени на тези пет етапа ще бъдат различни части на Матера – централните площади „Сан Пиетро Кавеозо“ и „Виторио Венето“, централните улици „Ридола“ и „Корсо“, двата стари квартала – Сасо Баризано и Сасо Кавеозо, както и бивша кариера на входа на града, превърната в театър на открито.

Церемонията по откриването включва изпълнения на оркестри от всички общини на Базиликата, както и на гостуващи европейски оркестри, в това число и от Пловдив. Церемонията включва още парад на артисти, концерт на национални и международни изпълнители, светлинно шоу и светлинни инсталации.

Матера е фантастично място. Каменни постройки навсякъде, всички излезли като от филм за Йерусалим отпреди 2000 години, а и често наистина използвани за фон на филми за Йерусалим (и в Йерусалим сме били, тук изглежда по-автентично). Някой къщи са си истински пещери в скалата, както и някои църкви.

Матера е един от най-старите градове в Европа с история от над 8 хил. години. Фермери и овчари първо живели в скални жилища, наречени „саси“, което означава „камъни“. Градът после прераснал в конгломерация от къщи, църкви и манастири, изсечени в скалите. Хората били преместени на нови места след Втората световна война и скалните жилища започнали да западат, докато туристическата индустрия не ги открила.

Междувременно много от древните „саси“ били превърнати в луксозен хотел, привличащ посетители от целия свят. Броят на туристите се е утроил от 2011 г. според Паоло Вери, ръководител на фондация „Матера 2019“.

Матера избра „Отворено бъдеще“ за свое мото като Европейска столица на културата. Градът ще започне празненствата по този повод с традиционна светлинна церемония на 18 януари, която ще бъде последвана от откриването на осем изложби. На следващия ден 2019 музиканти от цял свят ще участват в парад по улиците на града.

След Флоренция (1986), Болоня (2000) и Генуа (2004) Матера е четвъртият италиански град, избран за Европейска столица на културата.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook