Connect with us

Без категория

4 септември 1998 г. – начало на империята Google. Вижте невероятните офиси на най-желания работодател…

Публикувана

на

На 4 септември 1998 година Лари Пейдж и Сергей Брин основават корпорация с името Google. Стартовият им капитал е сто хиляди долара, които са дадени от инвеститор. Това, което събрало Пейдж и Брин заедно, било желанието да се създаде надежден метод за извличане на полезната информация от океана с данни в световната мрежа. Популярните към този момент търсачки страдали от много недостатъци и намирането на полезната информация в тях било много трудно и почти невъзможно. Тогава доминирали директориите с ръчно избрани сайтове, а това не бил достатъчно ефективен метод за управление на информацията в такава динамична среда като интернет.

Създателите на Google се срещнали през 1995 година в Станфорд и година по-късно създали своята първа търсачка, наречена BackRub. За щастие на целия свят, те скоро решили да сменят името на проекта си, както и да премахнат странното му лого. Новото име Google било вдъхновено от думата „googol”, с която се означава числото 1, последвано от сто нули. Зад символиката на новото име се криело желанието да бъде осигурен лесен достъп до безкраен брой уеб ресурси.

13 години по-късно корпорацията е лидер в основните области, където работи, а името Google е синоним за бързо намиране на търсената информация от всякакъв род.

Малко известен факт е, че освен в търсенето на информация в интернет, Google има принос и в изхранването на 200 кози, плюс техния пастир. За да поддържа тревата около централата си, Google плаща разходите около стадото с кози, което пасе и така гарантира хигиената в района.

До 31 март 2001 година логото в началната страница на търсачката не е било центрирано, а е било подравнено отляво. За известно време, през 1998 година, в него дори е имало удивителна, подобна на тази в политематичния портал Yahoo.

Първият офис на Google се е намирал в калифорнийски гараж. По това време бета версията на търсещата машина е регистрирала по около 10 хиляди заявки дневно. Едва след една година Лари Пейдж и Сергей Брин са успели да се преместят в истински офис.

Представяме ви офиса в Цюрих- офис мечта….

PUBLISHED by Catsmob.com

Офисите на Google по традиция са наистина невероятни места. Те са пълни с всякакви странни, игриви нотки. Всичко това идва от философията на компанията, която иска да създаде пространства и атмосфера, които да превърнат ходенето на  работа  в нещо забавно.

PUBLISHED by Catsmob.com

В швейцарският град Цюрих се намира един от най-интересните и атрактивни офиси на компанията, създадени по дизайн на студиото Camenzind Evolution през 2007 година. Това е инженерно-архитектурна формация, на която преди това е поверено да сътвори офиса на Google в Тел Авив. След успешната му реализация, идва ред и на Цюрих – един от най-големите офиси, базирани в Европа.

PUBLISHED by Catsmob.com

Camenzind интервюира служители на Googlе, или както ги наричат в Цюрих, Zooglers, за да усети това, което искат и очакват от своя офис. Дизайнерите установяват, че „личното работно пространство за всеки е много важно и те искат да бъде решено неутрално, но общите  части и зони да бъдат със силни визуални ефекти, естетически по-спокойни, приятни и най-вече – забавни. Излъчвания, които да стимулират творчеството, иновациите и сътрудничеството.“

PUBLISHED by Catsmob.com

И…ето го резултатът: офис, който не прилича на никой друг, почти на границата на детски кът и алпийска гора!

PUBLISHED by Catsmob.com

PUBLISHED by Catsmob.com

PUBLISHED by Catsmob.com

Нереален, пълен с микро конферентни зали, зали за игри, снакс стаи, релакс зони, усамотени кътчета…и сякаш много малко бюра и зони за вършене на работа. Но всъщност не е така! Загледайте се!

PUBLISHED by Catsmob.com

Интересна символика е закодирана в цялата философия на това интериорно решение. Тъй като сградата и самите площи не притежават Mountain View, а подобно визионерство се изисква от всеки един служител, то в интериора е създадено усещането, че се намираш на върха на планината – така, както Google изисква от своите служители – да бъдат винаги на върха! Освен това базата в Цюрих е най-голямата инженерна служба на Google в Европа, макар и да не може да бъде център на самата компания, много големи проекти и големи събития се генерират именно в тази „щаб-квартира“.

 

PUBLISHED by Catsmob.com

PUBLISHED by Catsmob.com

PUBLISHED by Catsmob.com

 

Офисите на Google по традиция са наистина невероятни места. Те са пълни с всякакви странни, игриви нотки. Всичко това идва от философията на компанията, която иска да създаде пространства и атмосфера, които да превърнат ходенето на  работа  в нещо забавно.

Ето и централата на най-желания работодател в Дъблин…

Ирланската централа на Google е огромна. А, за да бъде стимулирана допълнително креативността на служителите, в офис сградата работят още: заведение с безплатна храна, ирландски пъб с безплатна бира и пункт за електрически скутери за по-удобното придвижване между тези екстри.

 

логото на Google в дъблинската офис сграда

 

служител на Google с MacBook

 

зелен кът със служители на популярната интернет търсачка

 

огромен дисплей работещ под ръководството на Mac OS X

 

офис помещенията в централата на Google

 

работни места в Дъблин

 

интересни интериорни офис решения

 

елегантни и удобни работни помещения в Google

 

работна среща в конферентната зала

 

уникален интериор в централата на Гугъл

 

923194 590 435

 

уеб в буквалния смисъл на думата

 

Google офис интериор

 

кафенето в централата на Google

 

безплатен обяд има, но само в Гугъл

 

923172 590 435

 

923189 590 435

 

разделение на офисите в сградата на Google

twig.bg

Advertisement

Facebook