Connect with us

Лайфстайл

Ако работите от вкъщи: обличайте се в официални дрехи

Публикувана

на

Благодарение на по-гъвкавия свят в ерата на интернет, много хора могат да работят от вкъщи. Тази работа има своя чар, но и предизвикателства.

„Вашингтон пост“ публикува десет съвета как да подобрим продуктивността си в домашния офис.

1.Създайте си собствено пространство

Това е важно, защото, ако не направите известно отделяне, винаги ще се чувствате по средата между работата и домашните задължения. А това е рецепта за неприятни преживявания по време на работата от вкъщи. Отделете си стая в дома за домашен офис, така че да можете да затворите вратата за работа след края на деня. Ако не е възможно да имате отделна стая с врата, можете да пробвате сгъваема стена за разделяне на стаята. Дори собствена работна маса може да е от полза. Освен това опитайте да имате отделен телефон и компютър за работа. Компанията ви може да ви е благодарна, че не държите работни файлове на личния си лаптоп от съображения за сигурност. С една дума всичко, което ви помага да отделите физически деловия от личния си живот, е плюс.

2. Определете си график

Това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да структурирате деня си. В това отношение, светът на приложенията за управление на времето може да е най-добрият ви приятел. Използвайте приложението 30/30, за да разпределите деня си въз основа на задачите, които трябва да свършите. То ви позволява да направите график за няколко задачи едновременно и има таймер. Друг негов плюс е, че ви дава гъвкавост при изпълнението на задачите в графика, така че да не се стресирате, ако пресрочите времето за изпълнение на конкретна задача. Пробвайте и онлайн тракера Toggl, при който натискате бутон за начало и за край на изпълнението на задачата. Той ще ви даде информация кога работите най-добре и как трябва да разграфите деня си.

3. Работете така, сякаш сте в офиса

Опитайте да не си записвате час при лекаря по средата на работния ден или да се уговаряте с приятел да пазарувате на обяд. Не проверявайте лични имейли и „неработния“ си телефон, освен ако не сте в почивка. Спазвайте правилата в офиса. Всичко, което би ви накарало да минимизирате прозореца, когато минава шефът ви – планиране на ваканция, онлайн пазаруване и т. н., е забранено и в работата от вкъщи, ако искате да имате продуктивен ден.

4. Правете почивки

Понякога работещите от вкъщи са толкова разтревожени, че изглеждат отдалечени от колегите си, че работят дори повече часове, отколкото биха работили в офиса. А това създава опасност от прегаряне. Лесно е да загубите представа за времето, докато опитвате да свършите всичко. Фактът, че не си тръгвате от физическо място, различно от дома ви, също допринася за проточването на работното време. Настройте аларма на телефона си, която да ви сигнализира, че трябва да приключите работа до половин час. Разбира се, понякога може да ви се наложи да работите след крайния срок, но ясният финиш на работния ден може да ви помогне да управлявате времето си по-добре.

5. Ставайте през определени интервали

В нормален офис си вземате почивки за чаша кафе с колегите, за кратка разходка, може би дори за обяд далеч от бюрото ви в някои дни. И тук телефонът е един от най-добрите ви помощници. Насрочете си почивки през деня и използвайте телефона си, за да ви напомни да се възползвате от тях. Може да се случи да сте по средата на нещо и да не можете да си вземете почивката точно в момента, в който искате, но е добре да си напомняте да се разтъпчете, да се поразходите около блока или да пийнете чаша кафе на терасата.

6. Инвестирайте в добри слушалки за обаждания и телеконференции

Да, част от чара на работата от вкъщи е, че не ви трябват слушалки, ако искате да се наслаждавате на музиката на Black Sabbath през целия ден. Но все пак е добра идея да инвестирате в добри слушалки, които да използвате при телефонно обаждане. Това прави всякакви разсейващи звуци, като мъркането на котката например, недоловими за хората, с които разговаряте. Независимо дали децата ви играят, кучето ви лае или звънецът ви звъни, добре е да минимизирате това, което хората от другата страна на слушалката чуват.

7. Подобрете безжичния си интернет

Когато работите от вкъщи, интернет връзката ви става жизненоважна, дори повече, отколкото ако сте в офиса. Независимо дали работите върху групови документи, качени в облак, или общувате чрез софтуер за чат, ако интернетът ви спре, ще ви се наложи да тичате до близкото кафене и работата ви може да се обърка. Ако имате стар рутер, на повече от три години, който ви създава проблеми със скоростта на интернет, добре е да помислите за смяната му. Освен това се уверете, че мястото, което се избрали за работа, има връзка с интернет, преди да стоварите цялото си тежко оборудване там. Не е забавно да устроите домашния си офис и след това да разберете, че той е мъртва зона.

8. Определете часове за връзка с шефа и колегите си

Това всъщност е по-сложно, отколкото изглежда. Ако е възможно, вижте дали екипът ви може да се включи в някаква програма за онлайн чат, като Slack или Google Chat, ако трябва да работите заедно през целия ден. Ако не, опитайте да насрочите ежедневни или ежеседмични разговори с шефа и колегите си. Тези редовни срещи са важни за избягване на синдрома „далеч от погледа, далеч от ума“. При всички случаи е по-добре да говорите – по телефона или чрез видео връзка, отколкото просто да изпращате имейли. Трудно е да разберете тонът на текстовото съобщение, а разговорът създава по-добра лична връзка. Да, въпреки всички налични емоджита.

9. Открийте прага си на шум

Относителната тишина у дома помага за по-добро мислене и освен това не се чувствате глупаво да си говорите сами, когато работите по определен проблем. Но понякога да слушате само тракането на клавиатурата на компютъра може да ви влуди. Музиката е добър помощник, особено инструменталите, защото не пеете, докато опитвате да пишете. Може да е самотно да работите от къщи, но преживяването може да е хубаво, ако знаете как да си го направите такова.

10. Обличайте се в официални дрехи

Ок, това е странен съвет, но е най-добрият за работа от разстояние. Винаги обувайте панталони (понякога и поли, ако сте жена). Идеята е, че се обличате за работа. Не е необходимо да сте в костюм, но все пак е добре да смените долнището на пижамата. Това е от полза, за да настроите ума си за работа, а и ще бъдете подготвени за изненадваща телеконференция.

twig.bg

Advertisement

Facebook