Connect with us

Звездни

Ал Пачино на 80 или един Дон Кихот в света на Холивуд (Видео)

Публикувана

на

В него няма завист и злоба. Той е непокварен, честен – Дон Кихот в света на Холивуд.  Днес  великият актьор Ал Пачино навършва 80 години. За него критиците казват, че е по-добър актьор, отколкото си мислят повечето хора, а повечето хора си мислят, че е най-добрият актьор на нашето време. Този сантимент на личността му го потапя в красиво партньорство с Мишел Пфайфър в романтичната драма „Франки и Джони”, където Пачино е досаден и симпатичен романтик.
Точната роля за него и който е гледал филма, помни това усещане. Притежава неспокоен интелект зад една външно спокойна фасада, желязна воля да играе и внушението за див звяр, готов за скок.

Ал Пачино на 80

Но за киноманите по света „Кръстникът” си остава най-великият филм на всички времена.

Ако се вярва на легендите на Холивуд, когато студиото е избирало кастинга за „Кръстникът“, не е имало много желаещи да вземат Ал Пачино за ролята на Майкъл Корлеоне. И то не защото дотогава той е бил сравнително непознат на публиката (според слуховете Paramount са искали Уорън Бейти, Робърт Ретфорд или Райън О’Нийл), но и защото Пачино излизал значително извън тогавашните представи за продаваем образ и идол от филмите.

Ал Пачино на 80

Той е нисък, изглежда странно и някак анемично, има и афинитет към метод актинга (пълно вживяване на актьора в дадената роля). Но кратката му кариера на Бродуей заедно с ролята му в The Panic in Needle Park – тежък филм за хероиновата зависимост, все пак привличат погледа на режисьора Франсис Форд Копола и той го иска във филма си.

За гениалното превъплъщение на Ал Пачино в образа на Майкъл Корлеоне критикът Лари Коен пише:

„Кръстникът” е заслуга на Ал Пачино, всички останали са много добри, чак до най-второстепенната роля, но той е велик

След този филм киното се сдобива с още една легенда, а кариерата на Пачино достига шеметни висоти. Преди да получи първия си „Оскар”, той е номиниран седем пъти за статуетката, включително и за гениалното си изпълнение на Майкъл Корлеоне в „Кръстникът II”, за ролята му в „Серпико” и за една от любимите му роли в „Белязания” с милиони долари приход. За тази си роля той получава „Златен глобус”.

Ал Пачино на 80

Самият Пачино твърди, че ролята на Майкъл Корлеоне е най-трудната роля, с която някога се е сблъсквал, и затова вероятно му е най-любимата, донесла му най-голямо удовлетворение.
Макар че се възприема предимно като театрален актьор, филмите са тези, които го прославят по целия свят. След два „Златни глобуса”, награда „Тони” и много други престижни награди за актьорско майсторство през 2006 г. Американският филмов институт му връчва своята награда за цялостен принос в киното.
Ал Пачино е може би най-всеотдайният актьор, когото познавам, казва един от режисьорите, работили с него. Може да прояви арогантност по време на снимките, грандомания и всичко да му се размине. Но никога не го прави.

Посветен в магията на голямата Игра, той няма много време за личен живот…

Ал Пачино на 80

Неговата професионална интровертност не му дава време и пространство за създаване на семейство и отношенията му с жените са белязани от величието на кариерата му. Обича жените, но не се е случвало да има връзка, по-дълга от пет години, и в този смисъл рекордът му е с неговите колежки Джил Клейбърг в края на 60-те и Марте Келер през 70-те години. Тя се плаши от неговата интелектуална и духовна мощ. По-късно през 80-те има кратък съвместен живот с актрисата Катлийн Куинлан. Първото му дете Джули Мари, родена през 1989 г., е от връзката му с неговата корепетиторка Джан Терънт. Има и близнаци – Антон и Оливия, от връзката му с младата актриса Бевърли Д’Анджело. Изглежда, посветен в магията на голямата игра, той няма много време за личен живот. Репетира с часове роли, които никога няма да изиграе. Тренира с пасажи от Шекспир, които ползва за прочистване на душата си. Свири на пиано, бие барабани и импровизира джаз с приятели. „Нищо друго не може да ти донесе толкова наслада, каквато дава духовното сродяване посредством музика” – споделя Пачино.

Никога не е бил женен, а съвсем наскоро сложи край на последната си връзка, която продължи четири години с много скандали и разправии

Въпреки всичко той е бил готов да се ожени за 39 години по-младата Лусила, която среща на снимачната площадка – той я режисира в лентата “Саломе”. Във филма Лусила е с второстепенна роля, но покорява Ал. Аржентинката говори четири езика: испански, френски, английски и италиански… Но явно и тази връзка е била обречена.
Ще бъда мъж, докато по земята още ходят истински жени – онези жени, които не миришат на цигари и бира, с неподправен чар и доброта, жените, в които още не е умрял майчинският инстинкт, казва за себе си той. Но е категоричен, че „цялата тази работа с целуването и чукането пред камера никога не ми е харесвала. Съжалявам, но наоколо е пълно с хора с камери в една гореща стая, навсякъде кабели и те гледат. Иначе Мишел Пфайфър се целува най-добре”.
В последните години Пачино признава, че не се е докосвал до чашката и се е освободил напълно от алкохолната си зависимост.

Не парадира, но прави дарителски вложения в кампании в борбата против СПИН, във фондове за изхранване на бездомни и деца и подпомагане на театри

За себе си Пачино казва: „Работя, правя филми, създавам сценични образи. Но не пари, те не са това, с което се занимавам”. На въпроса кой би искал да бъде негов биограф, Ал без колебание заявява: „Достоевски”. Чете много, особено руски автори, които истински му допадат.
Животът е пътуване с влак, споделя в едно от последните си интервюта. Първо минаваш през един дълъг тунел, без да знаеш къде води той. След това, някъде към 50-те, влакът излиза от тунела на светло и в далечината виждаш голяма планина — крайната цел на пътуването. Аз вече зърнах планината. Това е едно ужасно усещане, което смразява кръвта. Надявам се, че хората ме възприемат като актьор. Никога не съм искал да бъда филмова звезда.

Цитати от неповторимия Ал Пачино:
– Да ти кажа ли от какво човек става безчувствен и циничен? От това, че са го предавали, захвърляли и заменяли за други хора, а той е бил готов да даде ако не всичко, то твърде много.
– Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето.
Най-трудното нещо в това да бъдеш известен е, че хората винаги са мили с вас. Водиш разговор и всеки се съгласява с това, което казваш – дори и да говориш пълни глупости. Трябва хората да могат да ви кажат каквото не искате да чуете.
– Винаги казвам истината, освен в случаите, когато лъжа.
– Цялата работа при звездите… е като… издигат те някъде нагоре и ставаш звезда, сетне суперзвезда. Какво ще рече това? Че си някъде горе, извън останалите. Това може да се окаже тъжно.
– Моите слабости… Може би, ако ме бяхте питали за силните ми страни, щях да направя същата пауза. Може би те са едно и също нещо.
– За хората, за които съществувам от време на време, аз нямам време.
– Когато всичко работи, човек престава да се показва и доказва на другите. Когато човек е силен, той излъчва спокойствие и не влиза в излишни битки. Когато обикнеш настоящето, спираш да бъдеш обсебен. Тогава човек става самостоятелен, уповава се на вярата в себе си, знае на какво е способен и не се нуждае да убеждава другите да вярват в него.

Цитати на незабравимите му герои

Майкъл Корлеоне – Кръстникът:
Никога не мрази враговете си. Това пречи на преценката ти.
Баща ми насочи пистолет към главата му и го увери, че върху договора ще получи или подписа му, или мозъка му.
Има много неща, на които баща ми ме е научил. Той ми каза: Дръж приятелите си близо, но враговете си още по-близо.
Точно когато си мислех, че съм вън от играта, те ме дърпаха пак обратно…
Само не ми казвай, че си невинен. Това накърнява интелигентността ми и много ме ядосва…
Няма нищо лично, Сони. Всичко е просто бизнес.
Мъдрият Франк Слейд в „Усещане за жена“
Денят, в който спрем да търсим, е денят на смъртта ни, Чарли.
Запомни, когато се съмняваш… чукай!
В тангото не се греши. Не е като в живота. Просто е, затова е толкова велико. Ако сбъркаш, просто продължаваш танца.

twig.bg

Advertisement

Facebook