Connect with us

БулевАРТ

Бащата на „Кръстникът“ на 80: Вероятно съм гений, но не и талант…

Публикувана

на

Името на Франсис Форд Копола е придобило легендарни мащаби в киноиндустрията. Режисьорът на „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“ навърши 80, това неизбежно води със себе си и обръщане назад към кариерата му и творческия му път.

Журналистът и филмов продуцент Питър Барт си спомня за случка от миналото, от времената, в които Копола се е държал като сериозен кинотворец, но кариерата му е била пълна каша. Попитал го прямо защо все изглежда така, сякаш има неприятности. Да не би да ги търси сам?

Копола поклатил глава и казал, че просто обича да се „учи“, а „ученето означава да опитваш нови неща, което понякога води до неприятности“.

Копола е роден на 7 април 1939 г. в Детройт, щат Мичигън, в семейство на музиканти, Копола е второто от три деца. Има брат и по-малка сестра, която е актриса.

Още докато е малък той се разболява от детски паралич и дългото време, прекарано в леглото, го кара да търси възможности да се разнообразява сам. Така започва да си прави собствен куклен мини-театър. По-късно Копола развива интереса си към киното, докато учи в университета Hofstra в Ню Йорк.

Професионални постижения в кариерата на бащата на „Кръстника“

Завършва образование през 1960 г. и се мести в Калифорния, за да посещава престижния филмов курс в UCLA. Докато се обучава, той се среща с режисьора Роджър Корман, който дава на Франсис възможността да режисира първия си пълнометражен филм.

Копола дебютира с „Dementia 13“ (1963), но не жъне голям успех. Приковава вниманието с „Finian’s Rainbow“ (1968), когато зрителите и критиците започват да го забелязват. През 1970 г. е премиерата на „Patton“, а Копола, който е един от сценаристите, получава „Оскар“. Две години по-късно излиза един от най-прочутите му филми – „Кръстникът“. Базиран на едноименния роман на Марио Пузо, филмът представя Марлон Брандо в ролята на Ал Капоне и разказва за едно мафиотско семейство. Именно за работата си върху този филм Копола получава и първата си номинация за режисьорски „Оскар“, а „Кръстникът“ получава още три статуетки – за главен актьор (Брандо), филм и адаптиран сценарий.

През 1974 г. по кината тръгва „Разговорът“, а същата година се появява и втората част на „Кръстника“. Продължението печели шест „Оскар“-а.

Следващият голям успех на Копола идва през 1979 г. с „Апокалипсис сега“.

Сред останалите популярни филми на Франсис Форд Копола са „One from the Heart“ (1982), „The Outsiders“ (1983), „Rumble Fish“ (1983), „The Cotton Club“ (1984), „Пеги Сю се омъжи“ (1986), „Кръстникът III“ (1990), „Дракула“ (1992) и др.

Ето и някои любопитни факти от живота на знаменития режисьор:

– През 1963 г. Франсис се жени за Елинор Копола, с която са заедно и до днес. Имат три деца – София, Роман и Джан-Карло, който умира през 1986 г. след инцидент.

– Децата му израстват на филмовата площадка, вследствие на което Роман и София стават автори и режисьори.

– От 1978 г. се занимава с винопроизводство и притежава лозя и винарна в Калифорния.

– Съсобственик е на ресторанта „Рубикон“ в Сан Франциско заедно с актьорите Робърт де Ниро и Робин Уилямс.

– Филмите си финансира с приходите от винарната си, а „Апокалипсис сега“ е финансиран изцяло от него, в момент, в който е бил на ръба да изгуби къщата си.

– Заснема раждането на дъщеря си, като в този момент е твърдо убеден, че ще има син.

– София, дъщерята на Франсис и Елинор Копола, изиграва своята първа поява във филм, докато е едва на десетина седмици – тя е бебето, което кръщават към края на „Кръстника“.

– Копола е чичо на актьорите Никълъс Кейдж и Джейсън Шуорцман.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook