Connect with us

БулевАРТ

БЛС с официална позиция срещу фейк новината: Иван Ласкин-жертва на лекарска грешка

Публикувана

на

БЛС остро възразява срещу тиражирането на слухове. Повод за позицията на докторите от организацията е тиражираната новина в „Уикенд“ – „Иван Ласкин жертва на лекарска  грешка!?“, преписана и разпространена от различни сайтове в интернет. 

Тялото на починалия актьор било в язвени раи и белези, твърди пред изданието близък на актьора.
пред изданието. Кожата на 48-годишния артист билата така раздразнена, че нямало как да бъде положен в открит ковчег. Подобни драстични увреждания не се получават при пациенти с диагнозата на Иван. Според близки на Ласкин, през 2018-а черният му дроб е функционирал наполовина. При 50-процентов капацитет на пречиствателния си орган Иван е можело да живее безпроблемно още години наред, а междувременно да му се намери донор. Съмнението, че Ласкин е починал в резултат на грешно лечение съвсем не е лишено от логика. Александра Сърчаджиева разполагала със снимки и данни, които пораждат куп въпроси около смъртта на съпруга, а в близките седмици ще бъде направено телевизионно разследване за престоя на Иван в болницата.

Не е изключено през февруари вдовицата на Ласкин да поиска ексхумация на тялото му. Когато мъжът ѝ починал Сашка била в тотален шок и не се сетила да настоява за аутопсия, но щом в нейната глава се е зародило съмнение за лекарска грешка, възприела идеята на патоанатом да прегледа трупа и органите.

От Българския лекарски съюз разпрастраниха позиция по клеветите в дописката на „Уикенд“.

Публикуваме я без редакторска намеса: 

Български лекарски съюз, най-голямата съсловна организация, ангажирана  със защита правата и интересите на лекарската гилдия, изразява своето възмущение от разпространяването на слухове, които уронват достойнството  и престижа на лекарите! Недопустимо е в публичното пространство да бъдат  тиражирани клевети, които индиректно внушават вина и настройват  българското общество срещу най-хуманната професия – лекарската! В публикация от 31.01.2019г., озаглавена: „Иван Ласкин жертва на лекарска  грешка!?“ се прави анонимно внушение, че трябва да се предприемат мерки  срещу лекарите и болницата, които не са успели да се погрижат добре за  пациента и дори се прави предположение, че цитирам „може да са го
уморили, докато е лежал под медицински надзор“. Подобни анонимни намеци  са недопустими, унизителни и вулгарни. БЛС е против тиражирането на съмнения, които лишени от логика и доказателства заключават, че става дума за грешно лечение. Съсловната организация ще продължава да брани
честта на медиците, които са се посветили да спасяват живот. Призоваваме институциите, които следят за честната и обективна журналистика, да  вземат отношение по казуса.

Д-р Иван Маджаров

Председател на УС на БЛС

twig.bg

 

Advertisement

Facebook