Connect with us

Афиш

България откупи портрет и ценни вещи на Батенберг за 33 хил.евро

Публикувана

на

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.

18 хиляди евро е цената на ценните вещи и картината, притежание на семейството на княза, съобщи министърът на културата Боил Банов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Освен портрета, от търга са закупени и три подноса, дарени на владетеля от жителите на Русе, Ловеч и Берковица за възкачването му на българския престол. За всеки от тях държавата е платила по 5 хил. евро.

Поднос

Лично министърът присъства на търга във Виена, където са били предложени портретът и предмети. След наддаване, държавата придоби живописното платно, създадено от художника Конрад Дилиц през 1881 г.

От Министерството на културата бе съобщено, че министърът не е наддавал лично и присъствието му не е било официално оповестено. За да не бъде качена цената на произведението, участието на българската държава е било държано в тайна до последно.

„При наддаването не можахме да скрием, че участваме, но се включихме в последния момент и дадохме ясно да се разбере, че участваме с ограничени средства“, обясни по Нова министър Банов.

Портретът и подносите ще бъдат транспортирани до България в петък, при специален режим. Предстои да бъде решено кога и къде ще бъдат изложени публично.

През 2019 г. се навършват 140 години от издигането на Батенберг за княз на България – избран е за владетел от Първото Велико Народно събрание на 17 април 1879 г.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook