Connect with us

Моето място

Ценна находка в Калиакра: погребение на средновековен аристократ, златен съд и пръстен

Публикувана

на

Погребение от XIV век на неизвестен на учените аристократ, златен пръстен и съд, в който са събирани сълзите на оплаквачките са открити при археологически проучвания на Калиакра. Това съобщи Националният исторически музей.

В гроба на Господин Георги Палеолог археологическия екип е открил дарове, най-впечатляващ от които е бил масивният златен пръстен, разкриващ името на погребания, както и знатното му потекло. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол, разказват учените.Погребението е било извършено през втората половина на XIV век.

Откритите дарове дават възможност да се възстанови ритуалът по изпращане на покойника. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има останали следи. Лицето му е било покрито, по думите на археолозите, с луксозна материя, върху тялото му са били поставени дарове и стъклен съд, който според тогавашните вярвания се е ползвал за сълзите оплаквачкитРазкопките се провеждат под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Тя проучва района от 2004 г.

Финансирането на разкопките през 2019 година е предоставено от Министерството на културата и община КаварнаПроучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август като през 2019 г. Националният исторически музей ще публикува каталог на миналогодишната находка от Калиакра – „Татарска плячка“, която съдържа 950 предмета от злато и сребро.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook