Connect with us

Звездни

Чар по италиански: София Лорен на 86 (Галерия)

Публикувана

на

Вечната красавица е на 25-о място сред стоте най-сексапилни звезди във филмовата история…

 

Слънчева, щедра, жена от народа или фатална жена, София Лорен беляза със своя блясък киното на ХХ век.  И на 85 години „Чочарката“ е достолепна и далеч неповяхнала за възрастта си дама. 

София Лорен

Извънбрачно дете с нерадостно детство, пълен провал на първи пробни снимки, години борба за брак с любимия мъж, покруса след два спонатнни аборта, страхове от безплодие… до щастлива съпруга, майка на двама сина, кинозвезда с над 100 филма в творческата си биография и два Оскара.

София Лорен

 

София Вилани Шиколоне е родена в Рим на днешната дата през 1934 година, но израства в предградията на Неапол, отгледана единствено от майка си. Момичето е толкова слабо, че съучениците й я наричат „клечката“. Тя е плод на “греховната любов” на майка й Ромилда Вилани и Рикардо Шиколоне. Той припознава детето, дава му фамилията си, но не полага никакви грижи за него. София расте в отчайваща бедност, няма дори собствено легло и спи в прегръдките на майка си.

София Лорен

„На 15 г. се оказах в пищно и слънчево тяло, пълно с обещания и живот“, разказва София Лорен в биографията си „Вчера, днес и утре“. Майка й я окуражава да отиде в Рим, за да бъде забелязана. На 16 г. тя пристига в столицата, а след нея и сестра й Анна Мария. След като печели конкурси за красота, София успява да пристъпи в света на киното, където получава няколко малки роли под псевдонима София Ладзаро. София Ладзаро става София Лорен през 1952 г. по време на снимките на „Африка под моретата“, след като е наречена така от продуцента на филма. Това е стартът на кариерата на тази щедра и слънчева красота, следват роли на пищни жени от народа, както в „Златото на Неапол“ на Виторио Де Сика.София е едва на 17 години, когато през 1951 г. привлича погледа на филмовия продуцент Карло Понти. Майка й за пореден път я е завела на конкурс за красота. Спечели ли, бедността ще е минало. Девойката от две години се бори за титла, но винаги се е проваляла.В този период тя среща продуцента Карло Понти, който е по-възрастен с 20 г. от нея, женен и баща на две деца. Любовта им остава тайна в една страна, в която разводът е забранен. Но страстта побеждава: през 1957 г. те бягат в Мексико, където получават развод и разрешение да се оженят.Любовта на София и Карло въпреки това е обречена на изгнание. При завръщането си в Италия, те са преследвани от правосъдието. Това е началото на американската кариера на София Лорен и на международната й слава (тук е по време на снимките на „Гордост и страст“ на Стенли Крамър). Първото й признание идва с филма „Черната орхидея“ на Мартин Рут през 1958 г. През 1960 г. двойката се завръща в Италия. Както се очаква, двамата са изправени пред правосъдието и бракът им е анулиран две години по-късно. Междувременно София Лорен триумфира в „Чочарка“, друг филм на Виторио Де Сика. Ролята й редом до Жан-Пол Белмондо й носи вълна от награди, сред които за женска роля в Кан и „Оскар“ за най-добра актриса.

За да се ожени за София, Карло Понти постига споразумение с първата си жена, Джулиана Понти. Тримата заминават за Франция, където разводът е разрешен, и стават френски граждани. Така Карло и Джулиана могат да сложат край на брака си през 1965 г. На следващата година двамата със София се женят за втори път в Севр, близо до Париж.

София Лорен и Карло Понти 50 години са неразделни. До неговата смърт на 10 януари 2007 г., когато той почива в Женева, където от години са живяли. Приживе Карло Понти й отваря пътя към Холивуд. Той й осигурява всички договори в Меката на киното. София дължи всичко на него – той е открил таланта й и винаги я е подкрепял и насърчавал.Само в едно Понти няма никаква заслуга – за псевдонима й Лорен. През 1952 г. неаполитанският продуцент Гофредо Ломбардо й поверява главната роля в  “Бяла жена в Африка”. На него обаче не му харесва фамилията Шиколоне, звучи тромаво и неартистично. Мисли за псевдоним и се сеща за шведската актриса Марта Торен. Той сменя една буква и София става Лорен. Променя и изписването на малкото име – от Sofia става Sophia, звучи еднакво, но изписано по този начин е далеч по-престижно.
Кариерата й тръгва стремглаво нагоре и съвсем не заради новото име. Успехите я радват, без да я главозамайват. Никога обаче не забравя откъде е тръгнала.

Лорен6

През декември 1968 г. се ражда синът Карло Понти младши. От страх, че ще се случи нещо лошо на бебето, майката остава цели 50 дни в родилното. Четири години по-късно на бял свят се появява и Едоардо. “Най-сетне моята мечта, моята истинска мечта стана реалност. Майките са героини. Те се борят и се жертват за децата си. За всяка актриса ролята на майка в живота е най-голямото предизвикателство”, описва щастието си Лорен.

Лорен

На живота си тя гледа философски: “Успехът и щастието не са едно и също нещо. Едното го постигнах рано, а за другото все тръпнех. Когато мисля за живота си, се чудя, че всичко това е било. То е като в приказките: имало едно време едно бедно момиченце, имало някога една млада жена, имало  една актриса. Имало някога един горчив и същевременно  прекрасен живот. Всичко си струваше.”

twig.bg

Advertisement

Facebook