Connect with us

Лайфстайл

Черната перла на ЮАР е новата „Мис Вселена“2019 /Галерия/

Публикувана

на

„Израснала съм в свят, в който жените с моя цвят на кожата, с моята коса и моя ръст, не се възприемат като красиви“, казва 26-годишната Зозибини Тунзи, малко след като е поела короната „Мис Вселена 2019“.

В неделя вечер Зозибини, която е и „Мис ЮАР“, преминава успешно през кръга по бански на конкурса, този във вечерна рокля и финалния кръг, в който изказа мнението си по съвременни социални проблеми.

В края на вечерта журито вече е убедено, че тя е най-достойната кандидатка за престижното отличие.

Тунзи е висока 1,78 м, има къса афро-прическа и амбицията да докаже, че жените с нейния външен вид също са красиви.

От няколко години състезателките в конкурса „Мис Вселена“ се обединяват около мнението, че ако не използваш красотата си, за да предадеш своето послание и да подкрепяш каузите в живота си, то тя е просто празно украшение и нищо повече. На това мнение са както Тунзи, така и двете й подгласнички, които са от Мексико и Пуерто Рико.

Зозибини е родена в южноафриканския град Цоло, но по-късно се мести със семейството си в Кейптаун. Преди да се включи в конкурсите за красота, тя придобива бакалавърска степен по „Връзки с обществеността“. След завършването си Тунзи работи по специалността си във филиал на популярната световна рекламна агенция „Огилви“.

До подиума Зозибини стига като че ли на шега. Тя самата казва с усмивка, че е решила да опита в конкурс за красота, „за да докаже, че е най-красивата Тунзи“ (тя има три сестри). Така през 2017 г. се съгласява да се яви на конкурса „Мис ЮАР“, попада сред 26-те полуфиналистки, но не успява да се класира на финал.

Тази година обаче южноафриканката не просто преминава с лекота през полуфиналите, но и на 9 август печели короната на финала в град Претория.

Зозибини грабва вниманието и в момента, в който започва участието си в надпреварата за „Мис Вселена“. Тя отказва категорично предложенията да носи перука или екстеншъни и гордо демонстрира афро-косата си. На официалната портретна снимка, с която е представена на уебсайта на конкурса, Тунзи е единствената участничка, която е с покрита коса.

За кадъра тя позира в наситено зелена дреха и съответстващ й сатенен тюрбан, който е традиционен за нейната родина.

Оттам нататък пътят до короната на „Мис Вселена“ е сравнително кратък, защото Зозибини прави невероятно впечатление не само с външния си вид, но и с активизма си.

Титлите и публичното внимание не пречат тя да остава здраво стъпила на земята и да е сред най-гласовитите поддръжници на правата на жените в Африка. На въпроса на какво е най-важно да научим момичетата, тя отговаря „На лидерство“.

Кампанията й за конкурса включва партньорство с организацията на ООН – „HeForShe“, чието известно лице е и Ема Уотсън.

Зозибини призовава за борба с насилието, основано на пола. Така тя започва инициатива, наречена „Призивът на любовта“, и моли мъже от цяла Африка да напишат окуражаващи послания към жените.

Най-емоционалните думи Тунзи отпечатва на хартиени панделки в жълто, синьо, червено и зелено. Тези многоцветни лентички стават част от един от костюмите й по време на финалния кръг на „Мис Вселена“.

Родителите на Тунзи пък са неотлъчно до нея зад кулисите на конкурса. Зозибини не крие, че е изключително близка с майка си и баща си и в знак на благодарност им посвещава лично и откровено послание, което публикува в Instagram профила си. „Вие сте жертвали толкова много и сте водили битки, за които дори не знам, направили сте всички, за да мога да имам всички възможности, които Вселената може да предложи“, пише тя.

Посланието е придружено със снимки зад кулисите на надпреварата.

Реклама
Advertisement

Facebook