Connect with us

БулевАРТ

Човекът с 40-те лица в минута: Аз съм господар на смеха и слуга на публиката

Публикувана

на

Предишна1 of 4
Галерия

Франция може да се похвали с изобилие от големи комици – от Макс Линдер, през Фернандел, Бурвил и Пиер Ришар, до Жан Дюжарден. Безспорно най-голямото бижу в комедията, подценен от критиката и обожаван от публиката със своите 160 млн. зрители е Луи дьо Фюнес. До днес споменаването на името му предизвиква усмивка сред всички, които имат спомени от 60-те и 70-те в Чехословакия, Полша, ГДР, Югославия, Албания, СССР…

 

Роден на днешната дата 31 юли 1914 г. в Курбевоа, Франция. Баща му – Карлос Луи дьо Фюнес де Галарца, от бивш адвокат в Севиля, Испания става ювелир на диаманти в Париж. Майката – Леонор Сото Регуера, е от смесен – испански и португалски – произход. Напускат Испания през 1904 г. и имигрират във Франция, защото родителите им не одобряват техния брак.

louis de funès

Младият Луи дьо Фюнес обича да рисува и свири на пиано. Напуска училище и работи различни неща, но предимно като джаз пианист на „Пигал“, предизвиквайки смеха на публиката всеки път, когато прави някоя гримаса. Една година изучава актьорство в школата „Симон“. Тук създава някои полезни контакти, включително и този с Даниел Гелен. По време на окупацията на Париж през Втората световна война, Луи продължава да изучава пиано в музикалното училище, където се влюбва в секретарката Жан дьо Мопасан, пра-племенница на писателя Ги дьо Мопасан. Тя пък също се влюбва в „младежа, който свири джаз като бог“. Женят се през 1943 г. и имат двама синове, родени съответно през 1944 г. и 1949 г.. Фюнес продължава да свири на пианото по клубове, съзнавайки, че екранът не би проявил интерес към нисък, слабоват и плешив актьор. Съпругата му и Даниел Гелен го насърчават да превъзмогне собствените си предразсъдъци. Филмовият дебют на Луи дьо Фюнес е през 1945 г., на 31-годишна възраст, и продължава с повече от 100 филмови роли през следващите 20 години….

Реклама
Advertisement

Facebook