Connect with us

Uncategorized

Да покориш леда с хиджаб

Публикувана

на

Хиджабът (от арабски „граница“, „ограничение“, „преграда“) е практиката на носене на забрадка или друг вид кърпа за главата (було, покривало) от жените мюсюлманки, както и самата забрадка. Фигурното пързаляне  един от най-красивите зимни спортове, а 23 – годишната фигуристка Захра Лари показа майсторство на леда с нетрадиционно облекло и без трико. 

Тя е първата фигуристка, която се състезава, носейки традиционен хиджаб и първата фигуристка от страна от Персийския залив, участвала в международни състезания по фигурно пързаляне.

Амбицията и успехите на Захра са заразителни. Те вдъхновяват много жени по света да преодоляват стереотипите, налагани с векове.

Бащата на Захра е от Обединените арабски емирства, а майка й е американка. Двамата се запознават в университета в Атланта, Джорджия. Младата състезателка е принудена да се доказва въпреки разбиранията на различни общества и критиките заради участието ѝ в Азиатските зимни игри.

„Много често ме питат защо си прикривам косата. Отговорът е прост – както вие преди да излезете навън си обличате някаква дреха, така и аз си покривам косата. Няма да излезете от вкъщи, без да си облечете панталони, нали? Така хиджабът стана част от мен“, обяснява Захра.

Фигуристката е един от живите примери за промяната във времената и разбирането кое е правилно и кое не е. Силната амбиция за постижения в спорта определя успехите на Захра. За 23-годишната състезателка тренировките и изграждането на умения е много по-важно от мнението на публиката за външния ѝ вид.

„Светът се е променил. В миналото момичетата и жените са били задължени да седят по домовете и да готвят. Не им е било позволено да правят това, което правят мъжете. Това, че съм част от тази промяна, ме прави щастлива“, твърди Захра Лари.

twig.bg

 

Реклама
Advertisement

Facebook