Connect with us

Афиш

Да приседнем на любимата пейка на Невена Коканова

Публикувана

на

Вече всеки ще може да види и дори да поседне на пейката, на която Първата дама на българското кино Невена Коканова е обичала да отмаря след тежки репетиции в Сатиричния театър. Тя се намира в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ и е обозначена с дискретна табела.

Една от най-красивите и талантливи родни актриси е обичала да си почива и съзерцава църквата, където е била кръстница на много деца. Любимата пейка на великолепната Невена Коканова се е намирала в близост до ъгъла на улиците „Шести септември“ и „Ген. Паренсов“.

Невена Коканова е изиграва над 50 роли в киното. Снима се за пръв път в ролята на Ема във филма „Години за любов“ (1957) на режисьора Янко Янков. Изпълнява ролята на Жана от „Инспекторът и нощта“ (1963) (режисьор Рангел Вълчанов), Ана от „Карамбол“ (1966) (реж. Любомир Шарланджиев), Герда от „С дъх на бадеми“ (1967) (реж. Любомир Шарланджиев), Тинка от „Момчето си отива“ (1972) (реж. Людмил Кирков) и много други.

През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани – „Галилео Галилей“.

Незабравими ще останат ролите й на Ирина от екранизацията на романа „Тютюн“ (1962 г.) на режисьора Никола Корабов и на Лиза от „Крадецът на праскови“ (1964) (реж. Въло Радев).

Блага Димитрова написва сценария на филма „Отклонение“ и ролята на Неда специално за нея. Филмът е заснет от режисьора Гриша Островски през 1967 година.

twig.bg

Advertisement

Facebook