Connect with us

Звездни

Девет жени обвиняват Пласидо Доминго в сексуален тормоз

Публикувана

на

Пласидо Доминго не е просто оперен певец. Той е смятан за един от най-великите оперни певци и десетилетия наред кове наследството си, трупа популярност и затвърждава това впечатление. Оперният певец има над 4000 изпълнения в кариерата си, носител е на няколко награди „Грами“ и е диригент и директор на Операта в Лос Анджелис.

Но сега #metoo вълната застига и него, а ако в обвиненията има нещо вярно, Доминго има и своята тъмна страна.

Жени, с които е работил – осем оперни певици и танцьорка, го обвиняват в сексуален тормоз. Те твърдят, че Доминго се е опитвал да ги склони към сексуален контакт с него и понякога ги е наказвал, когато са му отказвали.

Самият оперен певец, който е и женен, отрича обвиненията, публикувани след разследване на „Асошиейтед Прес“.

Според предполагаемите жертви някои от случаите са от края на 80-те години и са ставали на места, където Доминго е заемал ръководни постове.

Една от жените твърди, че оперният певец е бръкнал с ръка под полата й, а три други казват, че той насила ги е целувал по устните.

„Един бизнес обяд не е нещо странно. Това някой да държи ръката ти по време на бизнес обяд е странно; или да постави ръката си на коляното ти – [също] е малко странно“, казва друга от обвинителките.

По думите й Доминго „винаги те докосва по някакъв начин“.

Седем от деветте жени, които отправят обвинения, твърдят, че кариерите им са пострадали, след като са отблъснали Доминго. Някои казват, че той им е обещал роли, които така и не са станали реалност.

Други шест жени коментират, че поведението на Доминго ги е накарало да се чувстват неудобно. Една от тях – оперна певица, разказва, че той неколкократно й е предложил да излязат на среща, след като я е наел да пее на няколко негови концерта през 90-те години.

Над 30 души от оперния бранш разкриват, че са ставали свидетели на неприемливо сексуално поведение от страна на Доминго спрямо по-млади жени, които е преследвал безнаказано.

78-годишният Пласидо Доминго отвръща в позиция, че тези обвинения са стари – от около 30 години, че са „дълбоко тревожни“ и „по начина, по който са представени – погрешни“.

„Все пак е болезнено да чуя, че може би съм разстроил някого или накарал някого да се чувства зле – без значение колко време е минало и въпреки най-добрите ми намерения“, се казва още в позицията на оперния певец.

По думите му всички негови връзки и отношения винаги са били по взаимно съгласие.

„Същевременно разбирам, че правилата и стандартите, с които се измерва – – и би трябвало да е така – поведението ни днес, са много по-различни от онези в миналото“, казва още Доминго.

Само една от обвинителките е представена с името си – Патриша Вулф. Мецосопраното е пяла с Доминго във Вашингтонската опера. Другите жени настояват за запазване на своята анонимност, тъй като или все още са в музикалния бранш, или от страх, че разкриване на имената им може да доведе до тормоз и публично унижение.

Историите им обаче са сходни – в тях се посочва как Доминго постоянно е търсил контакт с тях. Често е звънял в домовете им късно през нощта, интересувал се е от кариерите им и ги е придумвал да излязат с него за по питие или на вечеря – включително в апартамента или хотелската му стая. Всички предложения са били замаскирани като оферти за професионален съвет.

Нито една от жените обаче не показва какъвто и да е документ за доказателство – като телефонни съобщения например. Проверка на AP показва, че те наистина са работили на местата, където твърдят, че се е случвал тормоза.

Една от жените дори твърди, че е правила секс с Доминго два пъти. След единия акт в хотел в Лос Анджелис оперният певец оставил 10 долара на шкафчето й.

„Не искам да се чувстваш като проститутка, но и не искам да ти се налага да плащаш сама за паркинга“, казал той според предполагаемата жертва.

Друга от жените разказва за случай от 1998 г., когато е работила в Операта на Лос Анджелис. През същата година Доминго става творчески директор на операта.

По думите на жената той веднага започнал да звъни в дома й. Докато й говорил за работа, изведнъж преминавал на покани за по питие, ходене на кино или посещение в апартамента му, за да й „приготви закуска“.

По това време тя е била на 27, а Доминго – на около 56 години.

С времето жената е спряла да вдига телефона си и е започнала да си измисля различни извинения – от това, че е уморена, до това, че е омъжена. Въпреки това в един момент тя е посетила дома на певеца, защото е мислела, че в противен случай с кариерата й ще бъде свършено.

Според разказа й Доминго я е отвел в спалнята си, където я съблякъл и последвало взаимно опипване. Следва време обаче жената е помолила Доминго да спре да я търси.

Нейният съпруг потвърждава за телефонния тормоз пред AP, a самата певица му е разкрила всичко случило се. Нейна колежка разказва, че тормозът довел до отслабването на предполагаемата жертва и тя получила проблеми с нервите.

По думите на жената, която обвинява Доминго, след като той поел контрол над кастинга в операта, спрял да я търси и никога повече не я наел.

„Чувствах се сякаш, ако му кажа „не“, казвам „не“ на Господ. Как казваш „не“ на Господ?“, разказва жената за преживяното тогава.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook