Connect with us

БулевАРТ

Джон Стайнбек за любовта: Писмо до сина му

Публикувана

на

Животът не е поредица от и… и… и… Животът е поредица от или… или… или…”, казва американският писател, драматург и есеист Джон Стайнбек.

Роденият на днешната дата през 1902 г., писател постига невероятен успех. Носител е на Нобелова награда за литература. Има три Пулицъра за произведенията „За мишките и хората”, „Гроздовете на гнева” и „На изток от рая”

Най-голяма слава му носи романът „Гроздовете на гнева”. Силата на въздействието му е сравнявана с тази на „Чичо Томовата колиба“ от Хариет Бичър Стоу. Епическата картина на трагедията, сполетяла хиляди дребни фермерски семейства през Голямата депресия в Америка (30-те години на 20-ти век), предизвиква широки дебати и спомага за въвеждане на реформи в земеделието.

Малцина обаче познават Джон Стайнбек като писателя на писма до близките си, до редактора си, до влиятелни хора от обществото. Писмата на Стайнбек са искрени, прочувствени и разкриват повече за неговата натура от всеки друг негов труд. (могат да бъдат открити в “Steinbeck: A Life In Letters“).

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин. Ще ти отговоря според моята гледна точка и разбира се Илейн – според нейната.

Първо — ако си влюбен, това е хубаво нещо – това е може би най-доброто нещо, което може да се случи на някого.

Второ, има няколко вида любов. Едната е себелюбиво, зло, обсебващо, егоистично нещо, което използва любовта за самоважност. Тази е грозна и саката любов. Другата е изливане на всичко добро у теб – на милосърдие, съображение и респект – не само социалното уважение на обноските, но по-великото уважение, което е признанието на друг човек за уникален и ценен. Първият вид може да те разболее, да те накара да се чувстваш нищожен и слаб, но вторият може да освободи в теб сила и кураж, и доброта, и дори мъдрост, които не знаеш, че притежаваш.

Ти казваш, че това е зряла любов. Щом я усещаш толкова дълбоко – разбира се, че е зряла любов.

Но не мисля, че ме питаш какво чувстваш. Ти знаеш по-добре от всеки друг. Това, с което искаше да ти помогна, е да разбереш какво да правиш с чувствата си – и това аз мога да ти кажа.

Ликувай за нея и бъди много доволен и благодарен за нея.

Обектът на любовта е най-добрият и най-красивият. Опитай се да живееш така.

Ако обичаш някого – не съществува възможност за вреда, ако го споделиш – само трябва да запомниш, че някои хора са много срамежливи и понякога признанието трябва да вземе предвид тази срамежливост.

Момичета си имат начин да разберат или усетят как се чувстваш, но те обикновено искат също да го чуят.

Понякога се случва така, че на това, което усещаш, не се отвръща по една или друга причина – но това не прави чувството ти по-малко ценно или добро.

Последно, аз знам какво усещаш, защото аз го имам и се радвам, че го имаш и ти.

Ще се радваме да се запознаем със Сюзън. Тя е добре дошла. Илейн ще организира всичко, защото това е в нейната област и тя ще го направи с удоволствие. Тя също знае за любовта и може би ще ти даде малко повече помощ от мен.

И не се притеснявай да загубиш. Ако е правилно, случва се. Най-важното е да не се бърза. Нищо добро не се изплъзва.

Любов,
Татко

Следват още някои негови вдъхновяващи цитати

 • „В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна.”
 • „Да си жив означава да имаш белези.”
 • „Властта не корумпира. Страхът корумпира… може би страхът от загуба на власт.”
 • „Идеите са като зайци. Докато си вземеш двойка и се научиш как да се оправяш с тях, съвсем скоро станали дузина.”
 • „Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго.”
 • „Малко любов” е като „малко вино” – прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето.”
 • „Ние сме самотни животни. И прекарваме целия си живот в опити да бъдем по-малко самотни.
 • „Никой не иска съвети, а само потвърждение.”
 • „Промяната идва като лек ветрец, който развява завесите по изгрев слънце; като приятния аромат на дивите цветя, дори на тревата.
 • „Човек в действителност нищо не знае за другите човешки същества. Най-доброто, което може да направи, е да предполага, че и те са като него.
 • „Пътуването е като брака. Най-сигурният начин да сгрешиш е да мислиш, че ти го контролираш.”

    twig.bg

Advertisement

Facebook