Connect with us

Звездни

Ел Макферън на 55: 180-сантиметровата икона на красотата (ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

1981 година, Аспен, щата Колорадо. По склоновете на пистите се спуска дългокрака хубавица. И точно когато спира да си отдъхне, към нея се приближава мъж на средна възраст. “Искаш ли да станеш богата”, пита я той, леко смутен от собственото си нахалство, но видимо очарован от гледката пред себе си. И докато непознатото девойче се осъзнае, мъжът казва с почти заповеден тон: “Ела да работиш при мен.” Година по-късно 18-годишната австралийка вече е на корицата на списание “Ел”, предстои й шеметна кариера. Онова изящно като на богиня тяло, което накара преди години британският в. “Мирър” да възкликне: “Не познавате Ел Макферсън? Та тя е 180-сантиметровата икона на красотата!” .

Ел Макферсън

Звучи като приказка, но не е.

Родената на 29 март 1964 година австралийка, известна с прякора Тялото, продължава 30-годишната си кариера на подиума. Макферсън е част от поколението на супермоделите заедно с Линда Еванджелиста, Клаудия Шифър, Кристи Търлингтън, Наоми Кембъл и Синди Крауфорд.

Елианор Гау всъщност е нейното истинско име.

Ел Макферсън

Родена на 29 март 1964 в Сидни, тя е най-голямото от четирите деца в семейството на Питър Гау. Ненавършила още 14, родителите й се развеждат, а Ел (както я наричат галено) остава да живее с майка си. Много скоро тя се омъжва повторно, откъдето идва и новата фамилия Макферсън. Амбициите на втория баща на Ел са да я направи адвокатка. По негово настояване тя се записва да учи право в университета в Сидни. Успоредно с уроците Ел развива и таланта си на балерина. Но всичко това остава в миналото след прословутата случка на скиорската писта в Аспен.

Ел Макферсън

Осемнадесетгодишна, Макферсън постъпва в школата за модели “Клик” в Ню Йорк. Година по-късно тя вече е звездата на “Ел” съвсем не заради съвпадението в имената. Работата й като фотомодел за списанието я среща с Жил Бенсимон, известен фотограф и артдиректор на “Ел”. След кратка връзка двамата се женят през 1985. Бракът им обаче прекъсва през 1989, след като Ел разбира, че съпругът й има връзка с друга манекенка.
Всъщност 1989 е годината, в която Макферсън едва ли вече има нужда от професионалната подкрепа на Бенсимон. Тя е звезда. Славата й до голяма степен се дължи на две събития от 1986. Едното е корицата на сп. “Тайм” (първата в историята на изданието до този момент, отделена на манекенка!).

Ел Макферсън

Когато виждат снимката, редакторите на “Спортс илюстрейтид” веднага викат Ел Макферсън на среща. Искат да я наемат за реклами в специализираното приложение за бански костюми, а когато разбира това, Ел се съблича чисто гола в офиса на редакторката Джули Кембъл, за да й докаже, че има перфектно тяло. В края на 1986 излиза първата корица на “Спортс илюстрейтид” с Ел Макферсън, а с нея и прякорът на австралийката – Тялото.

Ел Макферсън

През 1989, след като се развежда с Бенсимон, Макферсън решава да използва славата си, като създаде своя марка за бельо. Регистрира я в родината си Австралия като “Ел Макферсън интимът” и още първата година прави оборот от 3 млн. долара. Много скоро тя надминава по доходи почти всички красавици от модния подиум и през 1999 вече е най-богатата манекенка в света със състояние от 38.1 милиона долара (едва през миналата година Синди Крауфорд успя да я изпревари с рекордните 60 млн. долара).

 

Богатството на Макферсън до известна степен се дължи и на изявите й извън подиума. През 1995 тя и колежките й Клаудия Шифър, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън основават веригата заведения “Фешън кафе”. Междувременно обаче Ел се ориентира и към Холивуд. Дебютът й като актриса е във филма “Алис” (1990). Следват “Сирени” (1994), “Огледалото има две страни”, “Ако Луси падне” и “Джейн Айри” (1996), “Острието” и “Батман и Робин” (1997), както и документалният филм от 1998 Beautopia (игра на думи от beauty – красота).

Ел Макферсън

Всички изяви на красавицата прекъсват през 1998, когато тя най-сетне решава да стане майка. Синът й се появява на бял свят в деня на Свети Валентин – 14 февруари. Ел го кръщава Арпад Флин Бъсон по името на бащата – швейцарския банкер Арпад “Арки” Бъсон. Преди да го срещне, Макферсън е имала връзки с френския фотограф Ян Гамблин, с английския мултимилионер Тим Джефрис, с актьора Шон Пен и с покойния рокаджия Майкъл Хътчинс.

twig.bg

Advertisement

Facebook