Connect with us

На път

Езерото Лаго ди Комо – пристан за Пенчо Славейков и Джордж Клуни

Публикувана

на

Любимо място на актьори, писатели както и на обикновените любители на живописни пейзажи, тази езерна перла е едно от най-хубавите кътчета в Италия.

Красиво пътешествие в миналото – XVI и XVII в. Така може най-точно да се определи разходката около Лаго ди Комо – най-известното, пленяващо с вълшебните си градини и фамозни вили езеро в Италия. То е емблема на Ломбардия и е точно под Алпите. Това обяснява ледниковия му произход, както и на съседните, едно от които е Лаго ди Маджоре.

Лаго ди Комо

Макар и с площ, която не надхвърля 150 кв. км, Лаго ди Комо е едно от най-дълбоките езера в Европа, достигайки на места до 400 м. Затова разходката с наета лодка или с някой от фериботите е изключително удоволствие по равните му води.

От Лаго ди Комо градините и гледките към Алпите са се вдъхновявали десетки известни поети като Шели и Уилям Уърдсуърт.

Характерна за него е специфичната форма на обърнато Y. Климатът е много благоприятен, мек и влажен, на него се дължи и впечатляващата изобилна растителност.

Лаго ди Комо

Малко известен е и фактът, че покрай бреговете му изживява последните си години и Пенчо Славейков. Той умира в градчето Брунате, разположено на южния край на езерото.  Това място Пенчо Славейков избира за свой последен пристан, след като вратите в България се затварят пред него. Славейков предпочита езерото Комо заради лечебния климат.

Паметникът на Пенчо Славейков рай езерото

Големият поет умира в Брунате на 28 май 1912 година, а тялото му е положено в селското гробище. Осем години по-късно останките му са преместени в София, на Централните софийски гробища. Във вилата, където е живял има две паметни плочи от България – от Съюза на българските писатели и от българските студенти в Падуа. Бюст-паметник на поета е издигнат пред библиотеката на Брунате.

Лаго ди Комо

От 2002 година всяко лято любимецът на всички жени Джордж Клуни идва във Villa Oleandra в село Лальо. Първите собственици на вилата от 17 век са италиански благороднически семейства, но през 20 век тя е продадена на американци, последният от които е царят на кетчупа Джон Хайнц.

През лятото на 2001 година Клуни тръгва на поход в Алпите със своя мотор Харли Дейвидсън, в един момент се загубва и се оказва пред villa Oleandra, чиито американски собственици го подслоняват. Актьорът се влюбва в приказното място и го купува за 10 милиона долара. Явно езерото наистина му харесва, защото Клуни купува и съседната вила Маргерита.

За българите, които отскачат често до Милано езерото Лаго ди Комо е един много добър вариант за почивка. Намира се едва на 50 километра от столицата на модата, които се изминават за по малко от час.

Естествено може да дойдете и с влакче, което тръгва от гара „Гарибалди” в Милано.Алпийските гледки обаче са само едната страна на романтичната разходка. С много по-голяма стойност са прелестните оригинални градини край езерото и красивите вили с богата история, датиращи в сегашния си вид още от XVI в. Някои имат предистория, стигаща до римско време, в годините на Плиний Млади. Много от тях имат внушителни градини, облагодетелствани от добрия климат, повлиян от езерото, в които се срещат редки тропически растения.

Лаго ди Комо

Най-известната вила, разбира се, е Вила д’Есте, която е построена през 1568 г. от кардинал Толомео Галио. Тя се намира на север от Комо до селцето Чернобио. През 1816-1817 г. вилата е дом на Каролина от Брунсуик, екстрадираната съпруга на принца на Уелс. Градините в английски стил са продукт на този период. По-късно вилата е преобразувана в луксозен хотел. Днес е известна със своите знаменити гости, като единствено те могат да я разгледат отвътре. Но за сметка на това всички туристи могат да се разходят в две други красиви градини наблизо. Те са разположени в с. Термецо и едната е общинският парк.

Другата е знаменитата градина на Вила Карлота – единствената край езерото, която трябва да се види на всяка цена.

Вила Карлота е построена за миланския търговец Джорджо Клеричи през 1690 г. и заема площ повече от 70 000 кв. м. Италианската градина със стъпалата, фонтаните и скулптурите е създадена по същото време. Неслучайно тук има и малка скулптурна галерия.

По-късно Вила Карлота е продадена на неаполитанския банкер и политик Джанбатиста Сомарива. Самият Стендал е бил негов гост през 1818 г. и посещението му е описано в началото на една от най-прочутите му книги – „Пармският манастир”. През 1843 г. вилата е купена от принцеса Мариане от Насау като сватбен подарък за дъщеря й Карлота, чието име носи и до днес.

Ако продължите разходката си из прочутите вили на езерото, можете да тръгнете с лодка, наета от някое от съседните пристанища, и ще стигнете до гористата Изола Комачина – най-големия остров на Лаго ди Комо. Веднага след него, на западния бряг на езерото, ще акостирате с лодката до Вила Балбианело. Тя е известна със своите терасовидни градини. Построена през 1787 г. на мястото на францискански манастир, тя е била последният дом на изследователя Гуидо Монцино. Днес е музей, посветен на неговата работа.

За да стигнете до последните две известни вили на езерото, трябва първо да посетите най-романтичното му кътче – градчето Беладжо.

То е място мечта, скътано на нос между двата ръкава на езерото. Името му идва от латинското Bi-lacus, което означава „между езерата”. Гледката, която се разкрива към езерото от тесните калдъръмени улички на градчето, е уникална. Прекрасна разходка можете да си направите по крайбрежните улици на Беладжо, които са краят на красив общински парк.

Вила Мелци в Беладжо.

Той обаче е нищо пред парка на Вила Мелци в Беладжо. Тя е построена в неокласически стил от архитекта Джокондо Албертоли през 1808-1810 г. като лятна резиденция на Франциско Мелци – вицепрезидент на Наполеон. Паркът разполага с оранжерия, параклис и японска градина и е засаден, както повечето на езерото Комо, с големи рододендрони. Тук най-уникални са статуите, сред които са се разхождали редица знаменити композитори. Един от тях – Ференц Лист, е създал Данте соната, въодушевен от изящната статуя на Данте и Беатриче в парка.

Докато се разхождате из Беладжо, трябва да видите и Вила Сербольони. Сега тя е дом на „Учебния и конферентен център Беладжо” – жилищен комплекс, основан и управляван от фондация „Рокфелер” през 1959 г. Прочутият й парк обаче е създаден в края на XVIII в. от Алесандро Сербольони, а сградата се е появила на мястото на вила, принадлежала на самия Плиний Млади.

В Беладжо се намира и грандхотел със същото име. Декорираният в стил „Бел епок“ кралски апартамент някога е приютявал короновани глави, но и сега всяка стая има същия царски изглед към езерото Комо, чиято естествена красота е привличала още Гьоте и Байрон.

В края на малката ни романтична разходка ще трябва да се върнем в самото начало и да отделим малко време за град Комо.

Град Комо

 

Красотата на Комо е възпята от Уилям Уърдсуърт още през далечната 1790 г., като и до ден днешен старият му център се е запазил непокътнат. Можете да се разхождате на воля в алеите на двата парка или да поседнете в някое от уютните кафенета.

На любителите на архитектурните забележителности ще предложим на първо място катедралата, строена през XIV в. Тя е в центъра на стария град и е с много красива фасада. Вътре крие истински съкровища, сред които са няколко гоблена и ренесансов олтар от края на XIV в., дело на Томазо Родари и Бернардино Лини.

В съседство с нея се намира сводестият Бролето, както наричат сградата на кметството, построена през XIII в. Не пропускайте и двете прелестни църкви „Св. Фиделий” и „Св. Абондий”. Те са издигнати в съвършения ломбардско-романски стил.

twig.bg

Advertisement

Facebook