Connect with us

На път

Философската пътека в Киото – 100 години природна красота

Публикувана

на

Някои улици по света са потопени под цветове и корони на дърветата, което от една страна е продиктувано от практична гледна точка – така са решили проблема с жегата през лятото, но и от естетична гледна точка – прекрасен тунел за разходки.

Киото

Не всички улици са еднакви. И не всички са просто паваж, настилка или забързани хора. Някои от тях представляват истински урок по история, или са като извадени от пощенска картичка.

Като….Философският пътека в Киото

Киото

Пътят на философа (Tetsugaku no Michi) е разположена по протежение на канал със стотици дървета сакура древната столица на Япония – Киото. Тя е дълга почти 2 км от храма Гинкакуджи (Храмът на сребърния павилион) .Отстрани растат прелестни черешови дървета, които през пролетта се обсипват с розови цветчета. Пътеката е получила името си благодарение на един от най-известните философи на Япония Нишида Китаро, който всеки ден отивал на работа в университета в Киото.

Киото

 

Във философската градина на площ от 100 кв. м са подредени 15 черни камъка, подобно на острови в морето.

Киото

Където и да застане човек, вижда 14 камъка и един винаги остава скрит от погледа му. Философът е искал да покаже, че не всичко в света е подвластно на нашите сетива, че от нашия взор могат да убегнат много неща, че един колектив има предимства, защото вижда всички камъни.

Храмът Сребърният павилион

Улицата върви успоредно на канала и минава през храма Ginkaku-ji, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Киото

Най-доброто време за посещение на Tetsugaku no michi е април, когато надвисналите дървета на улицата сацелитев цвят.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook