Connect with us

Без категория

Френските макарони – неустоимо изкушение

Публикувана

на

Макаронът е сладкиш, който ще задоволи и най-претенциозните сетива. Кръглите цветни бижута се отличават от всички останали десерти със способността да съберат балансиран и наситен вкус само в една хапка.Макароните вероятно са най-популярният френски десерт. Освен че радват окото и небцето, те не са от съществена заплаха за фигурата ви, тъй като пшениченото брашно в тях е заменено със здравословни съставки като бадемово брашно и яйчен белтък. Произходът на този сладкиш е повод за дебати от столетия. Въпреки че по целия свят са известни като френски макарони, според някои легенди те имат италиански корени, а историята им започва през VIII век в манастирите във Венеция. След женитбата си за италианската благородничка Катерина Медичи и пристигането й в Париж, крал Анри II ги популяризира и във Франция през XVI век. Първоначално макароните били просто бадемови курабии, без специфичен пълнеж и цвят. През първата половина на XIX век те започват да се предлагат като две бадемови черупки с пълнеж от сладка, ликьори и подправки. Познатият ни днес десерт, който се състои от две бадемови половини със слой от маслен крем в средата, за първи път се появява във френската сладкарница „Ладури“.

Ето как можете да си приготвите макарони в домашни условия:

Продукти
За тестото:
2/3 чаша бадемово брашно
1,5 чаши пудра захар
5 супени лъжици захар
3 белтъка
1 супена лъжица ванилов екстракт

* По желание можете да добавите багрила

За плънката:
7 супени лъжици омекотено безсолно масло
2 желтъка
1/4 чаша захар или пудра захар
3,5 супени лъжици мляко
1 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне
Смесете бадемовото брашно с пудра захар. Няколко пъти го пресейте през сито.

Загрейте фурната до 120 градуса. Покрийте тавата с хартия за печене. Имайте предвид, че ще правите кръгове с диаметър 2,5 см всеки, оставяйки между тях на разстояние 2-4 cm.
Смесете белтъците на средна скорост на миксера в суха купа, докато на повърхността избият въздушни мехурчета.
Постепенно добавете захарта на тънка струя, екстракт от ванилия и увеличете скоростта на миксера. Захарта трябва да се разтвори напълно.
Леко разбъркайте със силиконова шпатула белтъчната смес с брашното, което вече сте приготвили. Сместа трябва да е хомогенна. В идеалния случай, полученото тесто трябва да се стича на тежки гъсти капки от шпатулката.
Сложете тестото в шприц и направете кръгли формички върху хартията за печене. С рязко движение отрежете течащото тесто, така че да оформите малки опашчици.
За да станат формите на кръгчетата еднакви, ударете тавата няколко пъти в кухненския плот.
Оставете приготвената тава за 15 минути на стайна температура. Опитайте с пръст консистенцията на тестото. Ако то залепва за пръста ви, оставете го да престои още 10 минути.
Пречете макароните на 150 градуса в продължение на 14 минути. Когато изстинат, ги отлепете от хартията.
Приготвяне на плънката
Нарежете предварително омекналото масло на кубчета. Разбъркайте го, докато се получи еднородна смес.
Отделно разбийте жълтъците със захарта до пълното й разтваряне. Добавете млякото и пак разбийте.
Поставете сместа в тенджера на котлона и бъркайте на слаб огън, докато набъбне като пудинг, като внимавате да не загори.
Върнете сместа в купата и бъркайте, докато се охлади отново на стайна температура.
Съединете два по два макароните с плънката.

twig.bg

 

Advertisement

Facebook