Connect with us

Лайфстайл

Френските вина се превръщат…в дезинфектанти

Публикувана

на

Стоката, която винопроизводителите от Франция, Италия и Испания не са могли да продадат заради пандемията от Covid-19, може да се направи на спирт и да отиде за санитарни нужди.Такава идея предложи френският президент Еманюел Макрон. Може би това е единственият шанс да се спаси винопроизводството в тези държави, където малките винарни рискуват да не издържат на кризата.

 

Винопроизводителите от Франция, Италия и Испания са притеснени, че заради режима на самоизолация може да с наложи да изхвърлят произведеното количество. В интерес на истината продажбите на вино в магазините са се увеличили, но ресторантите и баровете са затворени… По оценка на Европейския комитет на производителите на вина (Comité Européen des Entreprises Vins), в избите могат да останат 1 млрд. литра вино. И като останат в бъчвите – къде ще отиде новата реколта, чието бране започва дори още през август? тревожно питат наблюдатели в „Independent“.

 

Френският евродепутат Ерик Андрийо вече предложи непродаденото количество да се дестилира, за да се добие чист спирт, който да се използва за санитарни и фармацевтични нужди. Естествено, това не е икономически изгодно, но все пак е някакво решение. За да се пристъпи към него, освен желанието на производителите е необходимо да се предприемат и юридически стъпки. Ерик Андрийо очаква Еврокомисията да използва необходимите правни и финансови инструменти, които й дават право да се намеси на свободния пазар по време на криза. И това да стане по-скоро, защото всяка минута е скъпа.

По данни на Европейския комитет на производителите на вина, обединяващ винопроизводителите на Стария континент, продажбите им са се свили с 30 на сто. И което е още по-тревожно – този спад няма да бъде временен и краткосрочен, смята председателят на Комитета Жан-Мари Бариер.

 

Ето защо Еманюел Макрон, получил подкрепа и от Испания, и от Италия, се обърна към Евросъюза с молба да се изработи необходимия правен механизъм, който да позволи обръщането на вино в спирт.

Италианските винопроизводители обявиха, че са в бедствено положение още в края на март, когато усетиха ефекта от карантината, въведена на 9 март. Факт – италианците продължиха да пият, но си купуват питиетата от магазините… Някои винари, особено дребните производители, се притесняват, че каквито и мерки да се вземат, каквито и политики да се прокарат, сектора го очаква „прочистване“.

 

Иначе обемът на потребление на спиртни напитки е нараснал, отчитат мениджърите на големите вериги. Средният европеец избягва „квалитетните“ вина на утвърдените производители и си купува по-непретенциозни марки. В Белгия по време на карантината продажбата на спиртни напитки в супермакетите се е увеличила с 15 на сто, а във Великобритания – с 22 на сто. Заради това Европейският алианс за политики в областта на алкохола бе принуден да разпространи изрична информация за вредата от високоградусните напитки във време на пандемия. Те вредят на имунната система, а сред психическите разстройства в световен мащаб зависимостта от алкохола е на трето място.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook