Connect with us

БулевАРТ

Жан Маре – принцът на обаянието на френското кино

Публикувана

на

Французите го наричат „Принцът на обаянието” и го боготворят. Обожаван от милиони жени, легендарният Жан Маре е роден на днешната дата преди 105 години.

Усмихва се и приема любовта на света, но остава хладен като героя си Фантомас“, пише един критик. Но Жан Маре доказва на света, че е способен да обича. Един-единствен човек – режисьорът Жан Кокто. Жан Маре прекарва в душевна самота 35 години след смъртта на режисьора през 1963 г., до края на дните си – през 1998 г. Природна предопределеност ли е тази любов, или причините са в трудното детство на актьора? Красавецът Жан Маре се ражда на белия свят от майка, която изпада в депресия след раждането му.

„Жан Маре е закърмен в тревога и от пеленаче расте разочарован от света“, казва един от биографите му. Според някои, хладнокръвното безразличие, с което приема хората през целия си живот, се усеща и в ролите на знаменития актьор.

Сестричката му умира, малко преди да се роди. Майка му – Жана Мадлен го ражда, потънала в скръб по дъщеричката си. Почти не се радва на сина си, защото е в дълбока депресия. Жан е съвсем малък, когато тежката обстановка в къщи, разделя родителите му.

Майка му го отглежда с постоянното натякване, че не е момиче. Вероятно за да запълни празнината в сърцето си.

 Жан Маре

А Жан, може би подсъзнателно, за да го заобича майка му, „отговаря“ на желанието й, като често се преоблича в момичешки дрехи. Лицето му е нежно и докато е малък, на улицата го взимат за момиче. На него започва да му харесва „втората“ му самоличност.

Майка му така и не може да се вземе в ръце след загубата на дъщеря си. Случва се да изчезва някъде, и тогава за Жан се грижат леля му и баба му. Чак след години Жан разбира и двете жестоки истини – че майка му не го обича, а в периодите, в които изчезвала от къщи, е била в… затвора. Жана Мадлен била клептоманка и измамница.

 Жан Маре

Лишен от родителска любов, младият Жан минава през „училището на улицата“. Красивото му лице спечелвало бързо доверието на хората, и той се възползвал от това. Научил се да лъже, да краде, да обижда и да се бие. Бил слаб ученик и постоянно го изключвали от училищата, в които учи.В свободното си време, обичал да се усамотява и да рисува. Харесвал склуптури, и докато се шляел из града, често се заседявал пред някоя от тях.

Голямата му мечта, обаче, била да стане актьор. Житейските „роли“ на хулиган му пасвали идеално, и той бил уверен, че може да изиграе всяка от тях – в прекия и в преносния смисъл на думата.

 Жан Маре

Първата стъпка към подобна изява, му осигурява красивото му лице и фотографията. В качеството на модел, си направил портфолио, с което решил да кандидатства за роли в театъра и киното.

По време на Втората световна война работи в киното и на сцената, но в незначителни роли.

След като съюзниците си връщат Париж през август 1944 г., Маре се присъединява към Втора френска бронирана дивизия като… шофьор на камион. Превозва гориво и муниции до фронта.

Хулиганът става герой, но не парадира с това. Остава си все същият „сърдит на съдбата и хората“ човек – студенокръвен единак.

Неследдълго съдбата му се усмихва – среща знаменития драматург, поет и режисьор Жан Кокто. Това е среща за цял живот и за двамата. Кокто не само превръща Жан Маре в звезда, но става и неговата единствена любов.

Вероятно отхвърлянето, което съпровожда живота на малкия Жан до зрелостта му, е дало толкова дълбок отпечатък върху цялостната му ориентация като личност, че в лицето на Кокто той за пръв път вижда човека, достоен за обичта му.

Приживе Жан Маре никога не крие нетрадиционната си ориентация – той е честен с феновете си.

Веднъж дори разказва на журналисти за провала на първата си любовна история с момиче, след която бил готов едва ли не да се самоубие.

В края на живота си Маре стига и по-далеч – разказва как много пъти се е опитвал да създаде връзка с жена, но от това не произлизало нищо повече от разочарование.

twig.bg

 

Advertisement

Facebook