Connect with us

БулевАРТ

Хемингуей: Не бива да мислиш какво ти липсва. Мисли какво можеш да постигнеш с това, което имаш…

Публикувана

на

На 4 май 1953 г. Ърнест Хемингуей получава наградата „Пулицър” за повестта си „Старецът и морето”. Това произведение съществено влияе за присъждането му на Нобелова награда през 1954 г.

Тази книга може да мине покрай вас незабелязано, но може и да ви остави един дълбок отпечатък, белег в душата, какъвто само едно море може да направи. Морето дето е меко, но търпеливо и постоянно, и със своята мекота и търпение разрушава и най-твърдите скали превръщайки ги в пясък.

Рибарят 84 дни не е уловил нищо, но пак излиза в океана в очакване на сполука. После моли голямата риба-меч да захапе стръвта, че да я извади и успешно да я докара до брега, а чрез този улов да преживее до следващия.  След тридневните битки малките победи прерастват в голяма загуба. Рибарят довлича до брега само скелета на рибата. Това е оптимистична повест.

Книгата разказва за мъжественото и обречено противопоставяне на природата, за съдбата на самотния човек далеч в океана, който търси своето малко местенце в него и ще го отстоява с борба през целия си живот до сетния си дъх. Наистина рибарят довлича до брега само скелета на рибата, но духът му не е победен. Това е повест-алегория.

А речта на Хемингуей се лее като голяма река в равнина – бавно, безспирно, захласващо.

Жалкото е, че този световен литературен шедьовър не се изучава в училищата ни и ще остане непознат за повечето от младите хора. (Всъщност обучението по литература в българското училище е кардинално сбъркано и изобщо не си поставя за цел да възпита у младежите любов към четенето.)

„Четете това, което съм написал, и не търсете нищо, освен собственото удоволствие. Намерите ли още нещо, то ще е вашият принос към прочетеното. Аз се постарах да ви дам истински старец, истинско момче, истинско море, истинска риба и истински акули. И ако ми се е удало да го направя достатъчно добре и правдиво, те могат, разбира се, да се тълкуват различно.” Ърнест Хемингуей.

twig.bg подбра своите любими цитати от Ърнест  Хемингуей:

1. „Човек може да бъде унищожен, но не и победен.“

2. „Ако изпитваш безпокойство по малко всеки ден – ще изгубиш сума ти години. Ако нещо не върви, както трябва, поправи го, ако можеш. Но се научи да не се безпокоиш. Безпокойството с нищо няма да ти помогне.“

3. „Обичам да слушам. Слушайки внимателно, научавам много. Много хора никога не слушат.“

4. „Винаги прави трезвен това, което си обещал да направиш пиян. Това ще те научи да си държиш устата затворена.“

5. „Всички добри книги си приличат по едно нещо – те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина.“

6. „Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам.“

7. „Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край.“

8. „Богатите не са като нас с вас – те имат повече пари.“

9. „Всичко, което е далече от морето, е провинция.“

10. „Днес – това е само един от дните, които трябва да изживеем. Но какво ще се случи в бъдещите дни, това ще зависи само от това, което направим днес.“

11. „Има само три вида спорт – рали, корида и алпинизъм. Останалите са просто игри.“

12. „Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол.“

13. „Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си “Аз.“

14. „Никога не бъркайте движението с действието.“

15. „Всички хора свършват по един начин. Различава ни само това как сме живeли и как сме умрели.“

16. „Добре е, когато пътешественикът има крайна цел. Но в края на краищата важно се оказва самото пътешествие.“

17. „Ако писателят добре знае това, за което пише, той може да изпусне много от това, което знае. Величавостта на движението на айсберга е в това, че той само в една осма от общата си част се извисява над повърхността на водата.“

18. „Храбростта – това е благородство в трудна ситуация.“

19. „Човек трябва до дъното на душата си да се настрада, за да напише истински смешна книга.“

20. „Няма по-верен приятел от книгата.“

twig.bg

 

Реклама
Advertisement

Facebook