Connect with us

Лайфстайл

Изневяра или вътрешна несигурност: как да познаем, че половинката ни кръшка

Публикувана

на

Ревността и чувството за собственост са проява най-вече на вътрешната несигурност на индивида. И на неуравновесеност. И на липса на емоционална интелигентност. Взе да става страшно, нали? Но е съвсем банално, логично и обяснимо. Когато не можеш да намериш в себе си смисъл да живееш, ти го търсиш в някой друг. Но колкото си по-несигурен в себе си, толкова повече те глождят съмнения и ревност в другия. Толкова по-тежко изживяваш тази негова… „изневяра“, както я наричат.

Работа до късно непрекъснато, прекалена предпазливост с телефона или лаптопа, бягане от интимност – понякога е твърде очевидно, че някой има любовна афера.

В други случаи обаче нищо толкова ясно не ви склонява към идеята, че може би ви изневеряват.

Съществуват обаче някои конкретни сигнали, които подсказват, че може би партньорът ви е предател. Ето 6 от тях:

Алчност

Идеята, че винаги зад ъгъла те чака нещо или някой по-подходящ за теб е проблем, който може да сигнализира, че човек е склонен към изневяра.

Ако той/тя смята, че има възможност да „уцели“ по-подходящ от вас партньор, то изкушението да се пробва и да търси други варианти е по-голямо.

Склонност към флиртуване

В съвременния свят обикновения флирт може и да се приема за нещо нормално и безобидно, но е логично да смятаме, че ако някой е склонен да се закача с другите по този начин, то и шансовете за изневяра не са малки.

Много хора, които изневеряват, не виждат нищо нередно да флиртуват наляво-надясно, въпреки че са в сериозна връзка.

Вдъхновява ги идеята да бъдат харесвани, желани и оценявани, което може лесно да ги подхлъзне към желанието да изневерят. Все пак едно е да си мил, любезен и приятелски настроен с околните, съвсем друго – да флиртуваш открито с тях.

Егоизъм

Склонните към любовна измяна хора често са пълни егоцентрици и мислят основно за себе си. Когато се поставяш в центъра на всичко, си много по-податлив на интерес и внимание спрямо личността ти отстрана на други хора.

Това „омайва“ егоцентрика и го склонява към предателство на партньора. Чуждите хвалби и внимание се оказват по-важни от вашите чувства и нужди.

Предишен опит в изневярата

Ако партньорът ви веднъж ви е изневерил, вероятността да повтори изневярата е немалка. Просто тук става дума за такъв човек, а не за единичен изолиран случай на дадено поведение.

Същото важи и за лъжата. Една популярна мисъл гласи, че не всеки лъжец изневерява, но всеки, който изневерява, е лъжец. Помислете си дали сте били лъгани от половинката си в миналото, как и защо.

Несигурност

Неувереността в собствените качества е масово срещана при онези, които кръшкат. Нуждата им да се чувстват обичани и да печелят непрекъснатото вниманието на своите половинки лесно може да ги накара да изневерят.

Страхът, че могат да бъдат изоставени, продиктуван от неувереността им, е всъщност ключът към предателството на партньора. Това е един вид изграждане на план Б, в случай, че настоящата връзка пропадне.

Склонност към обвинения и прекалена мнителност

Склонният към изневяра е и склонен към болезнени съмнения в своя партньор. Той обобщава, че вие ще му изневерите, ако някой ви направи комплимент или ви покани на обяд в обедната почивка, защото самият той би го направил.

И обратното – честният партньор не би се съмнявал във вас, защото не се съмнява и в самия себе си.

Колкото по-бързо разпознаете потенциалните опасности от изневяра у вашия партноьр, толкова по-бързо ще вземете мерки, за да се предпазите от нараняване.

Учени от университета на Денвър откриха доказателства, които подкрепят твърдението, че ако човек изневери веднъж, ще го направи със сигурност отново.

Изследователите са искали да установят дали фактът, че даден човек е бил неверен в предишна връзка, е рисков фактор за следващите му взаимоотношения. Те проучват 484 хора във връзки от смесен пол и им задават най-различни въпроси, свързани със секса. Например дали са изневерявали или дали подозират партньора си в изневяра.

Впоследствие учените проследяват във времето как протича следващата връзка на хората, за да установят дали онези, които са изневерили в миналото, ще го направят отново.

Изследването, което протича цели 5 години, открива, че хората, които са изневерили в първата връзка, са 3 пъти по-склонни да го направят отново и при следващия си партньор (за разлика от онези, които са останали верни).

Освен това учените установяват, че хората, които са подозирали, че първият им партньор изневерява, са 4 пъти по-склонни да бъдат подозрителни и в следващата си връзка.

Странното в случая е, че участниците, които са знаели със сигурност, че партньорът им изневерява, е 2 пъти по-вероятно да попаднат отново в подобна връзка.

Нещо повече – бракът не влияе на склонността към изневяра. Ако в първата връзка неверникът не е имал брак със своя партньор, то той пак би бил склонен да изневери в следващата, дори и да има сключен брак.

Авторите на изследването признават, че броя на изследваните хора е малък. Те обаче се надяват, че то ще помогне при овладяването на проблема.

twig.bg

Advertisement

Facebook