Connect with us

Афиш

Истината за Никола Гешев: филм представя полицая в различна светлина

Публикувана

на

Филм за легендарния полицай Никола Гешев тръгва по кината. Премиерата ще се състои на 26 февруари от 18:00 ч. в Дома на киното.  В ролята на Никола Гешев е продуцентът на филма Пенко Русев.

Колко от митовете за жестоките разпити и характера на Гешев са истина? Какъв е бил човекът зад прякор Папата? Отговор на тези въпроси дава документалният филм „Гешев“.

Никола Гешев е несменяем шеф на полицията в Царство България. Десетки години е ръководил борбата срещу всеки, който заплашва устоите на държавата, най-вече – срещу комунистите. За едни е зъл гений, за други – талантлив полицай. Документалният филм „Гешев” търси отговори на някои от най-загадъчните моменти в живота му.

Най-големият мит, свързан с Никола Гешев е това, че е бил полицай от световно ниво. Той не е бил такъв, но е бил добър занаятчия, добър полицаи в българските условия. Струва ми се, че е бил просто един родолюбив българин, който е ценял държавата и е отстоявал устоите на тогавашната Царска България. Той е човек, който много е обичал родината си”, коментира режисьорът на документалния филм „Гешев” Васил Барков.

По думите му след 1944г. новата власт превръща Никола Гешев в това, което ние познаваме – в един силен противник, човек, надарен със сръхспособности, полицай, който е можел всичко и е контролирал всичко.

„На новия режим това беше нужно, за да оправдае идването на власт и методите, които използваше, за да може да каже на обществото, че срещу нас имаше много силни и хитри противници, един от които е Никола Гешев”, каза още Барков.

 

Advertisement

Facebook