Connect with us

Миш-маш

Как да си приготвим истинска домашна боза?

Публикувана

на

Това е „истинската“ боза, а не гадното нещо с изкуствени подсладители, което продават в пластмасови бутилчици…

  • Необходими продукти:
  • 2 ч.ч. препечено брашно
  • 2 ч.ч. захар
  • 10 ч.ч. вода
  • 500 мл. боза за закваска

Приготвяне:

Захарта се залива с 4 ч.ч. от водата и се оставя да заври. В останалата вода (6 ч.ч.) се разтваря брашното, като се бърка добре, за да няма гранули. Получената брашнена каша се прибавя към сиропа, разбърква се и се сваля от огъня. Когато се охлади се добавя бозата предвидена за закваска. Разбърква се добре. Съхранява се в хладилник, в тенджера или се разсипва в бутилки. Добре е да престои поне една нощ, преди да се консумира.

Оставете си една чаша от готовата боза ако искате да я използвате вместо закваска, ако отново решите да си направите боза.
Можете да замените захарта и брашното с обикновени, но вкусът няма да е същият.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook