Connect with us

Звездни

Какво не знаем за 4 юли-Деня на независимостта?

Публикувана

на

Четвърти юли е Денят на независимостта на САЩ от Британската империя. През 1776 година (на 2 юли) се обявява независимостта на Щатите, но два дни по-късно в Декларацията на независимостта се представят причините, поради които това се случва. И оттогава – ясно. Всяка година на тази дата се организират големи празненства във всички американски щати и Декларацията се чете отново и отново…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания ще отпразнуват днес националния празник 4 юли с парти и пикник на Южната поляна на Белия дом със служителите и техните семейства, съобщават местните медии. Синоптиците пък обещават топло време. 243-ата годишнина от приемането на Декларацията за независимост ще бъде традиционно отбелязана с пищни празненства и фойерверки.

Историческият документ за независимостта е приет на 4 юли 1776 г. от Континенталния конгрес на Америка. Тогава Конгресът обявява, че 13-те британски колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“.
Президентът Тръмп прекара уикенда преди празника в щата Ню Джърси в компанията на южнокорейския му колега Му Дже-ин, който бе на официално посещение в САЩ. Семействата им отседнаха в петък вечерта в така наречения Летен Бял дом на Тръмп в Бедминстър. В събота американският президент се завърна във Вашингтон за празничния „Концерт на свободата“ в чест на ветераните от войните на САЩ.
Днес по традиция Америка ще отбележи почивния ден на празника с партита и фойерверки на обществени места във всички градове и селища. В мегаполисите като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис гледката е впечатляваща. Разноцветните ракети, изстрелвани с помощта на компютърна програма, изписват в небето различни фигури – коя от коя по-красиви.

Има обаче много неща, които не знаем за 4 юли. Например, че е на тази дата своята независимост празнуват и Филипините.  Тогава те пък де отделят от Америка. Филипините са отстъпени на САЩ след края на Испано-американската война. През 1946 година обаче САЩ гласува независимостта на държавата, която обаче сменя деня за празнуване през 1962 година. Оттогава те посрещат националния си празник на 12 юни – датата, през която обявяват независимостта си от Испания.

Руанда също празнува своя Ден на свободата на 4 юли, с който отбелязва края на геноцида.

На тази дата умират трима президенти. Томас Джеферсън и Джон Адамс, макар и идеологически опоненти, умират на една и съща дата през 1826 година. На 50-тата годишнина от обявяването на независимостта Джеферсън издъхва, а последните му думи са „Четвърти ли е вече?“. По-късно през същия ден умира и Адамс, казвайки: „Томас Джеферсън оцеля“, без да знае, че той вече е издъхнал. Пет години по-късно на същата дата умира и петият президент на САЩ Джеймс Мънро.

Става национален празник през 1870 година, а почивен ден – едва през 1938 година. Преди това се празнува, но за работещите не е официална почивка, за която да получават заплащане.

На тази дата се продава бира на стойност над 190 милиона долара. Последните данни са от преди няколко години, но едва ли има особена промяна в броя на празнуващите американци, които пият бира. През 2008 година са продадени 24 милиона каси бира през почивния ден. Към нея явно върви и хот-дог, защото американците изяждат 155 милиона от тези сандвичи на 4 юли.

Празниците винаги крият и рискове. Всяка година американците харчат стотици милиони долари за фойерверки. С това и броят на ранените от неправилната им употреба е гилям – над 1000 души годишно. Освен това празникът е по-опасен за шофьорите и от Нова година. Само в периода между 2004 и 2008 година средно 148 души зафиван при катастрофи на тази дата, а 41 на 100 от тях са карали след употребата на алкохол, докато в нормални дни процентът е 31.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook