Connect with us

Лайфстайл

Какво става, ако сте родени на 29-ти февруари?

Публикувана

на

Не може поне веднъж да не сте се запитвали как ли се чувстват хората, родени на 29 февруари. Какво ли е да празнуваш рожден ден само веднъж на 4 години? Със сигурност това си има и своите положителни аспекти, особено за дамите – те без угризения на съвестта могат да послъгват за истинската си възраст.

Ако под “рожден ден” се има предвид “календарната дата, на която човек е роден” тогава тези нещастни хора имат по-рядко рожден ден, отколкото останалите. На практика те може да изберат да празнуват годишнината от своето раждане на 28 февруари или 1-ви март (в зависимост от коя страна са, те влизат в законно пълнолетие на едната или другата от тези дати), така че няма да пропуснат тортата, свещичките и подаръците. Но те могат да празнуват на точната дата от своето раждане най-често веднъж на четири години.

В света има около 4 милиона души, родени в последния ден на февруари през високосна година. Това се равнява на около 0,0686% от населението на Земята. Обикновено те празнуват своя рожден ден или предния ден, на 28 февруари, или на 1 март. Специалисти са изчислили, че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500. Мнозина вярват, че родените през високосна година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Обикновено се казва, че те носят по-силна интуиция, имат изострен усет и способности. Нерядко се чуват и обратните прогнози – че родените на тази дата са обречени на лош късмет. Често много родители предпочитат да запишат като рождена дата на детето предния или следващия ден, за да могат да му спестят неудобствата, причинени от особения ден.

Последната си опера Росини пише преди деветия си рожден ден

Например композиторът Джоакино Росини (написал операта “Севилският бръснар” и много други) е роден на 29-ти февруари 1792г. Имал рожден ден през 1796 г., но 1800-ната не била високосна година и вторият му точен рожден ден не дошъл до настъпването на 1804 г. Той написал последната си опера “Вилхелм Тел” през 1829г. – преди деветия си рожден ден! Така че кога е бил точният 50-ти рожден ден на Росини? Тъй като 1800-та и 1900-та година не били високосни години, тази годишнина не се случила до 2000-та година, която разбира се била високосна година, тъй като 2000 се дели на 400. (Росини починал в петък, 13-ти).

Нещастието да си роден в Швеция

Родените на 29-ти февруари по-рядко празнуват рождени дни. Ако са живяли в Швеция в годините след 1700-та година, се включват и допълнителни фактори. Швеция решава да се присъедини към Григорианския календар през 1700-та година, но избира да стори това като губи 11 дни не отведнъж както се случва по принцип навсякъде другаде, а като не допуска да има високосни години между 1700-та и 1740 г. включително. Така че сте били родени в Швеция на 29 февруари 1696, по тази система е трябвало да чакате до 1744 за първия си рожден ден! Но през 1712 г., лошо внедрената промяна била изоставена (1704 и 1708 били и двете високосни години, когато не е трябвало да бъдат), и шведите се върнали обратно към Юлианския календар. Това било направено чрез въвеждането на един допълнителен ден през февруари 1712, за да се синхронизират календарите и да се навакса за не-юлианската високосна година, която се случила през 1700-та година. Така че родените на 30-ти февруари 1712 в Швеция никога нямали възможността да празнуват истински рожден ден!

twig.bg

 

Реклама
Advertisement

Facebook