Connect with us

Афиш

Калина Паскалева представя филма си „Само смелите живеят вечен живот“

Публикувана

на

Днес/ 18 декември/ от 18 часа в Клуб 1 в НДК ще се състои премиерата на документалния филм на Калина Паскалева “Само смелите живеят вечен живот”. Събитието ще се проведе при отворени врати.

“Георги Качорин, Николай Саръев, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров. Запомнете тези имена. Това са имената на смелостта, отекнала във вечността. Това са имената на петимата български войници, загинали в атентата срещу база „Индия“ на 27 декември 2003-та година. Техните души завинаги останаха в Кербала.

Точно 15 години след Черната Коледа реших да направя всичко възможно, за да разкажа за техния подвиг. И за подвига на Тодор Станков. Родната власт тогава пази странно мълчание и не успява да разсее съмненията дали Министерство на отбраната е реагирало адекватно.

Точно 15 години по-късно Тодор Станков се върна в Кербала, за да покаже истината през неговите очи. Защото героите трябва да се помнят. „Само смелите живеят вечен живот“ е моят – и на екипа, с който работих – начин да кажа своето „благодаря“ на героите от Кербала. Защото вярвам, че всеки българин трябва да знае техните имена. Защото вярвам, че всяка нация трябва да има памет. За да има нация.

twig.bg

Advertisement

Facebook