Connect with us

Здраве

Канелата стабилизира кръвната захар, предпазва от инсулт и инфаркт

Публикувана

на

яколко грама канела в храната нормализират нивото на кръвната захар и могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от изследване на шведски учени от университетската болница „Мас“ в Малмьо.

Медиците са наблюдавали група хора, половината от които са получавали за закуска оризова каша с канела, другата половина – без ароматната подправка. Резултатът доказал, че пациентите, които всекидневно приемали подправката, имат значително по-добро ниво на кръвна захар.

С помощта на ултразвук шведските учени са показали, че след консумация на канела съдържанието в стомаха значително по-бавно отива в тънкото черво. В медицината канелата се използва и като антисептик.

„Преди всичко канелата е отличен антисептик (пребиотик) и благоприятства развитието на добри бактерии (пробиотици) в стомашно-чревния тракт“, категоричен е и  Д-р Гайдурков. „От друга страна, като ароматно вещество тя се излъчва през бронхите и кожата, там също действа антисептично и в този смисъл има и известно противогъбично действие. Освен това е добър антикоагулант, намалява слепването на тромбоцитите и възпрепятства образуването на тромби.

Така предпазва от инсулти, инфаркти и дори тромбози. И още – снижава кръвното налягане. Затова при хипертонична криза се препоръчват по 1-2 чаени лъжички“, казва той.

twig.bg

Advertisement

Facebook