Connect with us

БулевАРТ

Кастанеда: Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш…

Публикувана

на

Наричат го  Кръстникът на Новата епоха. На днешния 27 април през 1998 г. ни напуска Карлос Кастанеда. За хилядите си читатели той е духовен учител, писател и антрополог, чиито книги, посветени на мистичния дон Хуан, носят неизчерпаема мъдрост и вдъхновение.

Упрекват книгите му във фактическа недостоверност, а него самия – в опошляване на собствените му идеали. И все пак, написаното от него си остава великолепен израз на същността на духовното търсене.

Ето няколко цитата, принадлежащи на Карлос Кастанеда, които най-добре доказват това:

1. Безполезно е да губиш целия си живот в един, единствен път, особено ако той няма сърце. За мен има само пътуване по пътища, които имат сърце.

2. Знаем, че нищо не може да кали духа на воина така, както предизвикателството да си има работа с не­възможни хора, имащи власт.

3. Не обяснявай прекалено много. Във всяко обяснение се крие извинение за собствени недостатъци и надеждата, че тези, които те слушат, ще бъдат добри и ще ти простят.

4. За да извлече максимално всичко от живота, човек трябва да умее да се променя. За съжаление, това е много трудно и промените стават много бавно. На мнозина им отнема години. Но най-трудното е да пожелаеш истински да се промениш.

5. Всички ние обичаме или мразим онези, които в някаква степен са отражение на самите нас.

6. Никога и на никого не се сърдя. Нито един човек не би могъл да направи каквото и да е, заслужаващо такава реакция от моя страна. Сърдиш се на хората, когато чувстваш, че постъпките им са важни. Отдавна не чувствам нищо подобно.

7. Винаги си длъжен да помниш, че пътят е само път. Ако сърцето ти казва, че не трябва да вървиш по него, то не бива да се задържаш там при никакви обстоятелства.

8. За да осъзнаеш реалността, която е типична за друг, първо трябва да се освободиш от собствената си реалност.

9. Постъпвай като в сън. Действай смело и не търси оправдания.

10. Главното препяствие за повечето хора е вътрешният диалог. Това е ключът към всичко. Когато човек се научи да му затваря устата, всичко става възможно. И най-невероятното е постижимо.

11.У човека има тъмна страна и тя се нарича глупост.”

 

12. За да извлече максималното от живота, човек трябва да може да се променя. Най-трудното нещо е намерението да се промени.

 

 13. Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш.

Гуруто се оттегля от публични изяви в началото на 70-те, когато на книгите му започва да се гледа като на фантастика, въпреки че той вече има доста последователи, включително множество жени, които стават негови интимни приятелки. След като умира през 1998 г., 5 от приятелките му, наричащи се вещици, изчезват по силата на т.нар. „самоубийствен пакт“. Останките на една от жените са намерени от случайни минувачи в парк през 2003 г.

twig.bg

Advertisement

Facebook