Connect with us

Звездни

Катрин Деньов – ледената кралица на френското кино на 76 (Галерия)

Публикувана

на

76 години навършва днес една от легендите на световното кино и вечен символ на красотата Катрин Деньов.

Актрисата Катрин Фабиен Дорлеак е родена на 22 октомври 1943 в Париж, Франция, в семейството на актьорите Морис Дорлеак и Рене Симоно.

 

 

Звездата на френското кино намира признание главно с ролите си на дистанцирана и мистериозна красавица във филми като „Отблъскване“ (1965) и „Прекрасен ден“ (1967). Печели националната филмова награда на Франция „Сезар“ за участието си в „Последното метро“ (1980), както и за ролята си в шедьовъра „Индокитай“ (1993), за която е номинирана и за „Оскар“ за най-добра актриса. Участва и в седем англоезични филма, най-значимият от които е култовият „Гладът“ (1983). През 2008 г. участва в своя стотен филм – „Коледна приказка“.

Дебютира едва 14-годишна в киното през 1957 г. и продължава с малки участия, докато Роже Вадим й поверява главна роля в „Грехът и добродетелта“. Успехът идва с мюзикъла „Чадърите на Шербург“ (1964). Режисьор е талантливият Жак Деми, който веднага ангажира Деньов и за следващия си проект „Госпожиците от Рошфор“.

Катрин

И днес Деньов продължава да е сред най-привлекателните звезди на световното кино за всички времена наред с Одри Хепбърн и Ингрид Бергман. В киното навлиза по едно и също време с Бриджит Бардо и Клаудия Кардинале.

Актрисата продължава да е активна пред камерата. Преди няколко години покрай излизането на филма On My Way и по повод остаряването тя сподели в интервю за „Ройтерс“: „Трябва да се опиташ да не се бориш толкова силно срещу времето… Не, че ми харесва, но просто не е чак такъв проблем.“

В началото на януари миналата година сто французойки начело с Катрин Деньов се обявиха против кампанията #MeToo срещу сексуалния тормоз, защото според тях е „пуританска“ и мотивирана от омраза към мъжете.

В колонка на в. „Монд“ тя се подписа заедно с общо сто жени под посланието, че „Подтикът да пратим мъжете на заколение, вместо да помогнем на жените да бъдат по-автономни, помага на враговете на сексуалната свобода.“

Изявлението предизвика вълна от негативни реакции. Заради това седмица по-късно в ново изявление пред „Либерасион“ Деньов се извини на „онези и само онези“, които са преживели сексуално насилие.

Катрин Деньов

 

„Обичам свободата. Не ми допада, че днес всеки се чувства в правото си да е в ролята на арбитър, да осъжда, и че изобличаването в социалните мрежи може да доведе до наказания, оставки и понякога до медийно линчуване. Но не извинявам нищо и никого. Не се изказвам относно вината на тези мъже, защото нямам нужната за това квалификация. В отвореното писмо не се споменава, че сексуалният тормоз е нещо хубаво. В противен случай нямаше да го подпиша“, обясни френската актриса.

twig.bg

 

 

Advertisement

Facebook