Connect with us

Здраве

Кога да вечеряме: среднощното похапване води до инфаркт

Публикувана

на

Има известна истина в поговорката „Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк.“

 

Ако цял ден сте в движение и работата ви няма край, вие похапвате в промеждутъците каквото и да е. И вечер е нормално да си наваксате, защото организмът си го иска. Ето кога е най-полезно да вечеряме:

Не се придържайте към правилото – „Не вечеряш – отслабваш“, защото с празен стомах не се заспива лесно.

Най-подходящото време за вечеря е 19-20 часа, но е подходящо само ако заспите преди 23 часа, защото в следващите часове ще огладнеете много, особено ако сте хапнали малка порция.

Любителите на късните вечери и на похапването посред нощ са застрашени от сърдечносъдови заболявания и диабет, предупреждават специалисти от Американската кардиологична асоциация в публикация в сп. Лайв сайънс. Спазването на съветите на специалистите за ранна и малка вечеря е най-полезно. Леката вечеря позволява приема на хранителни вещества и намалява апетита, без да преяждаме.

Хапвайте малко, защото когато тялото ви е в покой няма нужда от енергията, която дава храната. Ако тя не е изразходвана, ще се превърне в мазнини.

Перфектната вечеря включва протеин от някакво месо (пиле, риба или нетлъсто свинско и телешко) и сезонни зеленчуци. Тези, които си лягат късно и не могат да заспят, ако не хапнат нещо, най-добре да заложат на извара, мляко или яйца. Алкохолът е една от основните причини да прекаляваме с храната на вечеря. Това е така, защото доброто питие върви с добро мезе. И често след няколко питиета задръжките падат и сме по-склонни да прекалим любимите си храни.

Разбира се, чаша бира или вино са неизменна част от удоволствието от вкусната вечеря и не бива да се лишаваме от тях.

twig.bg

Advertisement

Facebook