Connect with us

Лайфстайл

Кой е Свети Валентин и защо е светец на влюбените?

Публикувана

на

Любовта е навсякъде… Няма по-голямо щастие от това да обичаш и да си обичан. Просто му се наслаждавайте.

А ако комерсиализирания Свети Валентин, сърчицата, розите по 14 лева парчето и купидончетата ви вдигат кръвното или просто в момента нямате гадже, вашият празник е Трифон Зарезан. За него важното е да имаш желание за наздравица, останалото е въпрос на добро количество алкохол.

50 милиона рози, 1 милиард картички, милиони подаръци, сърчица, балончета и целувки. Така се празнува всяка година по света Свети Валентин, денят на влюбените. Моментът, в който по някакъв начин трябва да покажете любовта си на любимия човек.

Но откъде идва този празник, който набързо навлезе в българската традиция и по разходи и важност е на път да се нареди веднага след Коледа и Великден.

Кой е Свети Валентин?

Свети Валентин е светец-мъченик, който се чества в Католическата църква. Роден е в град Терни, Италия – на около 100 км от Рим, през 175 година. Става първият епископ на града през 197 година.

Какъв е бил животът на свети Валентин от историческа гледна точка обаче не е ясно. Празникът е установен през 496 година от папа Геласий I, който включва Валентин сред онези “ чиито имена се споменават с уважение от хората, но чиито дела познава само Бог“.

Най-вероятно папа Геласий I е искал с празника на Свети Валентин да замени езическия празник на изобилието Луперкалия. Той се е празнувал на 15 февруари и е предвиждал лудо празнуване без задръжки, което открито е противоречало на християнския морал и на идеята за християнска любов.

По улиците на Рим са вървели кортежи от голи мъже и жени, като в пика на празника жените спонтанно се подлагали на бичуване от група голи младежи, почитатели на бог Луперк. Те вярвали, че така ще бъдат плодовити.

За да „покръсти“ празника, папа Геласий I решава да го премести предишния ден – на 14 февруари, когато се е чествал свети Валентин. Това е датата на смъртта му – 14 февруари 211 г. Тази традиция се разпространява от бенедектинските монаси, които са били пазители на църквата, посветена на светеца, в Терни. Те я пренасят първо в манастирите си в цяла Италия, а после и във Франция и в Англия.

В днешно време обаче, Католическата църква на същия ден чества празника на светите братя Кирил и Методий,съпокровители на Европа и според мнозина по църковна важност той измества свети Валентин.

Защо е светец на влюбените?

Свети Валентин се превръща в покровител на влюбените или „светец на любовта“, защото благославя брака между римския легионер Савиний и младата християнка Серапия. Тогава има забрана от страна на император Клавдий II младите войници да се женят, защото се счита, че нежененият мъж е по-добър войник. Според легендата свети Валентин е правел тайни сватби между влюбени, чиито родители не са били съгласни с любовта им.

В англосаксонските страни се разказва легендата, че Валентин бил хвърлен в затвора и осъден на смърт заради християнската си вяра. Там той се влюбва в дъщерята на затворническия надзирател и изпраща любовно писмо в деня на своята смърт, подписано – „твой Валентин“. Оттам идват картичките за Свети Валентин.

Друга легенда разказва, че Валентин винаги подарявал на младежите, които го посещавали, цвете от своята градина. Между двама от тези младежи се ражда толкова голяма любов, че следвайки техния пример, стотици двойки, идвали от близо и далеч, за да получат благословията на светеца.

Единствената църква в света, посветена на Свети Валентит, е построена именно в италианския град Терни. И днес, хората се стичат в родното място на светеца с молба да ощастливи тяхната любов, да имат благоденствие в семейството и вярност в любовта.

Името „Валентин“ за първи път се среща в Martyrologium Hieronymianum, книга, която датира между 460 и 544 година.

Ако сте в Рим, може да намерите мощите на свети Валентин в църквата „Санта Мария ин Козмедин“ на площад Бока дела Верита.

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook