Connect with us

Здраве

Колумбийка роди момиченце, чийто близнак живее в корема на бебето

Публикувана

на

Колумбийска жена роди малко момиченце, чийто близнак живее в нея и по-специално – в коремната област. Това е рядък случай на ембрион в ембриона. Не е напълно нечувано, но в медицинската литература са документирани по-малко от 100 ситуации като тази.

 

Ицамара се ражда в колумбийския пристанищен град Баранкиля. Лекарите забелязват, че нещо не е наред с коремната й област, още докато е в утробата на майка си – Моника Вега. Това също е необичайно, тъй като въпросното състояние се забелязва едва в ранното детство.

По време на ултразвук в 35-тата седмица от бременността лекарите забелязват нещо, което на пръв поглед приличало на киста, но при по-задълбочено проучване се оказало ембрион в коремната област.

Самата Ицамара се ражда на 22 февруари – след цезарово сечение в 37-та седмица. Тя е била здрава и е тежала 3,2 кг. Още на следващия ден лекарите я оперират, за да отстранят едва формиралия се, но все още растящ близнак. Той е бил висок 14 мм. Не е имал сърце или мозък, само основни крайници. След прерязват пъпната връв, която ги е свързвала, ембрионът умрял.

Учените не са сигурни защо се получава това състояние. Те предполагат, че то възниква първи те няколко седмици от бременността с близнаци, когато единият зародиш буквално обгръща другия.

Ицамара е в добро състояние и ще се възстанови изцяло.

twig.bg

Advertisement

Facebook