Connect with us

Звездни

Кралицата Елизабет II нa 94: За втори път отлага ЧРД -първо заради Хитлер, сега заради COVID 19

Публикувана

на

Британската кралица Елизабет II празнува днес един по-различен рожден ден. Елизабет II приема само видео поздравления. Нейните асистенти са й организирали онлайн връзка с децата, внуците и правнуците, съобщават от Уиндзор, където кралицата е в изолация с 98-годишния си съпруг, принц Филип. Както се знае, Нейно величество отмени оръдейните салюти и традиционния парад в нейна чест, известен като „Trooping the Colour“, който се провежда всяка година на 13 юни, както и издигането на държавните флагове върху сградите на официалните институции. Владетелката ги определи като „напълно неуместни“ в разгара на пандемията, отнесла в отвъдното хиляди нейни поданици.

Елизабет  II

Елизабет  II

Елизабет II не за първи път отменя личния си празник в 68-годишното си царуване. Тъй като тя е родена на 21 април, а принц Филип – на 19 април, двамата в средата на миналия век решават да слеят купона и да вдигнат наздравици на 20 април. Но личният секретар на Нейно величесто в последния момент й напомнил, че това е рождената дата на Адолф Хитлер – и на мига цялата подготовка отишла в кошчето за боклук.

Най-дълго управлявалият британски монарх навършва 94 години на фона на пандемията от коронавирус, която засегна тежко и Кралството в много аспекти.

Елизабет  II

Това накара кралицата в знак на съпричастност да прекара само с близките си личния си празник, тъй като обичайните шумни прояви биха били неуместни.

Припомняме, че кралското семейство също бе засегнато от заболяването, тъй като синът ѝ и наследник на трона, 71-годишният принц Чарлс, се разболя, но без сред леките случаи.

Самата тя напусна Лондон, епицентъра на епидемията във Великобритания и е в дома си в Уиндзор заедно със съпруга си, херцога на Единбург принц Филип.

В две обръщения към нацията тя поиска да повдигне духа на поданиците си в тежките времена, които обаче няма да ги сломят.

Монархът официално отбелязва празника през юни – пищно и с парад. През април тя празнува в тесен семеен кръг в Лондон, като датата е отбелязвана с топовни салюти. Тази година обаче тържествата са отменени.

От Двореца вече обявиха, че дори няма да бъдат публикувани съобщения в медиите, както обичайно преминават честванията. Всичко ще бъде в тесен семеен кръг.

Великобритания отбеляза 124 743 случая и 16 509 починали. Страната е под блокада от седмици. Пандемията засегна и икономиката на страната, като правителството обяви спешни спасителни мерки.

twig.bg

Advertisement

Facebook