Connect with us

БулевАРТ

Кърк Дъглас – живата легенда на Холивуд на 103 години /Галерия/

Публикувана

на

Легендата на холивудското кино Кърк Дъглас празнува своя 103-ри рожден ден. Той е на 17-то място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена на американския филмов институт и сред малцината останали живи актьори в този списък.

 

Дъглас ще отбележи специалния повод на парти в тесен семеен и приятелски кръг. Сред звездните гости ще бъдат Стивън Спилбърг, Джефри Канценбърг и Рон Майър. Син е на руски еврейски имигранти. Докато учи в университета, се интересува от спорт и по-точно от борба. По-късно обаче се насочва към актьорското майсторство и е приет в American Academy of Dramatic Arts.

През 1943 г. се жени за Даяна Дъглас. Двамата се развеждат през 1951 г. Три години по-късно той се жени за Ан Байдънс, с която е и до днес. От двата си брака има четири деца и всички са момчета – Майкъл Дъглас, Ерик Дъглас, Джоел Дъглас и Питър Дъглас.

През 1950 г. се снима в „Young Man With a Horn“ на Майкъл Къртиз, а година по-късно излиза филмът на Били Уайлдър „The Big Carnival“.

През 1989 г. Кърк Дъглас издава автобиографията си „The Ragman’s Son“, която постига изключителни успехи. След доброто начало актьорът продължава да пише като издава „Dance with the Devil“ (1990), „The Gift“ (1992), както и „Climbing the Moutain: My Search for Meaning“ (1997).

Кърк Дъглас и Ан Байдънс – 65 години кино и любов, и любов като „на кино“

На такава благословия свише, обаче, се радват живата легенда от златното време на Холивуд – актьорът Кърк Дъглас и съпругата му Ан Байдънс – актриса, продуцент и голям филантроп.

Кърк Дъглас -този невероятен актьор остана в историята на киното като символ на мъжествеността, с ролите си във филмите „Спартак“, „Одисей“ и „Викингите“.

Дори визията му показва колко трудно може да бъде „опитомен“.

Но тя – Ан Байдънс успява да направи това. С любов!

Ан Байдънс /рождено име Ханелоре Маркс/ е втора съпруга на Кърк Дъглас. Тя е германка, родена в Хановер. Детството й преминава в Белгия, учи в Швейцария, а после се премества в Париж.

Именно във френската столица попада в света на киното и именно там съдбата ги среща с Кърк.

Годината е 1953-та. Актьорът се снима във филма „Act of Love“ и търси преводач, който да му помага по време на интервютата му за френската преса. Режисьорът Анатол Литвак го запознава с Ан. Кърк се влюбва от пръв поглед в преводачката си, но тя се оказва костелив камък. Отказва и на двете му предложения – едното е да работи за него, а другото – покана за вечеря.

„Благодаря, но съм уморена. Ще си направя омлет и предпочитам да остана вкъщи“, хладно отвърнала Ан, а това още повече разпалило интереса му към нея.

 

В един момент тя се съгласила да имат само делови отношения. Покрай работните си срещи двамата научават много един за друг и все повече изпитват липсата, когато не са заедно. За началото на отношенията им Ан разказва в книгата „Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood“ („Кърк и Ан: любовни писма, смях и живот в Холивуд“), която излезе през 2017-а година.

k

Когато деловите отношения прерастват и в интимни, Ан усеща, че се влюбва в него, а той честно я предупреждава да не очаква предложение за брак. По онова време той имал паралелна връзка с италианската актриса Пиер Анджели.

През април 1954 г. съдбата засича Кърк и Ан в Кан. Една вечер тя остава разочарована от пияния си кавалер – собственика на един хотел. Спонтанно решава да потърси Кърк. Разплаква се на телефона и му споделя, че й е мъчно, защото така ужасно е преминал рожденият й ден. Като чува това, Кърк моментално решил да се срещнат още същата вечер.

„Ще се облека и идвам, казал той, описва в книгата срещата им Ан. Отидохме в малко кафене на плажа и Кърк обърна сълзите ми в смях“, разказва тя.

На следващата година двамата се женят и продължават да са заедно до ден-днешен.

В мемоарната си книга Кърк казва, че бракът му с Ан е най-доброто решение в живота му.

„Бях лошо момче, признава той, но Ан знаеше как да се справя с мен“.

twig.bg

Advertisement

Facebook