Connect with us

Моето място

Лион – градът с три непресъхващи реки: Рона, Сона и …Божоле (Галерия)

Публикувана

на

Лион е всепризнат символ и център на френското кулинарно изкуство. Според местна поговорка градът се напоява от три непресъхващи реки – Рона, Сона и Божоле. Толкова добре е казано.

Лион

Младото вино тук е мания и култ. Към края на есента (официално първата бутилка от новото божоле се отваря третия четвъртък от ноември) плътни тълпи се спускат към скромния по размери и примамливо близък регион и се разминават по пътя с току що потеклата към града река със светлочерешов цвят. Божоле, дори да не е от новата реколта, е предпочитаното вино от жителите на Лион.

Лион

 

Най-забележителната част от града е Старият Лион, разположен на мястото на средновековното селище, между Фурвиер и Сона. Разделен е на три части, по една за всяка от трите катедрали – „Сен Жорж“, „Сен Жан“ и „Сен Пол“. Тези представителни сгради са заобиколени с обекти, кръстени без всякакво въображение.

 

Животът в града започва още през 43 година пр.н.е., като римска колония, на хълма Фурвиер. Градът е преживял векове на сътресения, които са последвали след неговото начало. Лион винаги е бил център на култура и цивилизация, и е един от първите градове в Европа, който се е възползвал от революционното изобретение на Гутенберг – книгопечатането. Като всеки град по света, архитектурата на Лион е била оформена от нейната история, с допълнителното предимство, че Лион разполага с уникална архитектура, която го отделя от останалата част на света – има много какво да се види в града.

Лион

Успоредните на реката улици в стария град са свързани с небивала плетеница от причудливи и красиви проходи, коридори и вътрешни дворове, минаващи през сградите.

Това са знаменитите traboules, построени, за да могат в миналото търговците на коприна да пренасят капризната си стока, без да се притесняват от лошото време. Тези проходи са изиграли и важна роля по време на Втората световна война, когато са служели за тайни пътища и укрития на френската съпротива. Един от критериите да бъдеш смятан за истински кореняк – жител на Лион, е било познаването на всички traboules. За съжаление, въпреки че старият град е част от световното наследство на ЮНЕСКО, повечето от тези проходи са частни и вече са затворени или се използват като складове.

За тези, които обичат да изследват кухните и деликатесите в местата, които посещават, Лион със сигурност е идеалното място затова.

Лион

Когато става въпрос да се наслаждавате на френска кухня, едно от заглавията на Лион е „кулинарната столица на Франция“. Лион е известен със своята гастрономия и предлага някои от най-добрите френски кулинарни деликатеси. Освен това, Лион се намира сред най-добрите райони за производство на вино във Франция, от Кот дю Рон и Божоле, до центрове като Рон и Бургундия, които са винарските региони на страната. Това естествено прави Лион чест домакин на дегустации. Независимо дали става дума за местни деликатеси или отлежали вина по улиците на Лион ще намерите ресторанти, които биха задоволили вкуса на всеки.

Малките ресторантчета les bouchons, разпръснати на всяка крачка, са с напълно свободен достъп. Въпреки че много заведения носят тази „титла“, само двайсетина са официално регистрираните с това название.

Макар понякога изборът на съставки да е притеснителен (животинските субпродукти са на почит), човек винаги остава с кожата си и доволно нахранен. Тук е добре да се опитат известната и учудващо изчистена откъм приготвяне лучена супа, различните наденици и колбаси или невероятните кюфтенца от щука, подправени с малко индийско орехче. Не са за изпускане и ястията от cardons (обезцветените листа на зеленчук, близък до артишока) или Cervelle de canut (буквално преведено, означава „мозък от работник в копринена фабрика“, а всъщност – прясно краве сирене, разбито с различни зелени подправки и зехтин).

 

Значимата кулинарна история на Лион странно, но започва с обедняването на някои от местните буржоазни семейства. Заради настъпилата оскъдица те са принудени да освободят обслужващия ги персонал и така останалите без работа готвачки отварят първите ресторанти. Тъкмо тези жени са в основата на гастрономическата слава на града и не случайно са наречени „майките от Лион“ – Les mères lyonnaises. С техните ресторанти добрата кухня излиза от буржоазните домове и става достъпна и за останалите жители. Най-известна от тях е Майка Бразие – създателка на неповторими ястия като Volaille demi-deuil (пиле с трюфели) или Fonds d’artichaut au foie gras (артишок с гъши дроб).

Това женско начало дава повод за преосмисляне на някои стереотипи, свързани с ролята на мъжете в кулинарията. Много от популярните лионски готвачи са започнали да се обучават в ресторантите на тези силни и амбициозни жени.

twig.bg

Advertisement

Facebook