Connect with us

Моето място

Магията Халщат – град на сол, кости и …неземна красота (ГАЛЕРИЯ)

Публикувана

на

Сякаш излязло от приказките, селцето Халщат в Централна Австрия е разположено на брега на живописно езеро със същото име. Тук в продължение на хиляди години се добивала сол, благодарение на което Халщат процъфтявал. Изключително приятен е и площадът, който е заобиколен с обвити в бръшлян къщи.

Халщат

Сгушен в планините на Австрия, малкият град Халщат разполага с население около 1000 жители. Освен живописната гледка на града и брега на езерото, туристите могат да видят първата солна мина в света, да разгледат Музея за световно наследство, както и да посетят ледената пещера Дахщайн. Въпреки че това селище е много малко, то предлага разнообразие от хотели и ресторанти.

Халщат

Халщат е селище, което се намира в австрийския район Залцкамергут, разположено близо до езерото Халщат. Местните жители разказват, че в Халщат се намира „най-стария тръбопровод в света“, който е построен преди 400 години от 13 000 издълбани дървета.

Халщат

Интересен факт, обвързан с историята на градчето, е, че то разполага с малко място за гробища. Затова на всеки десет години костите на починалите се налага да бъдат ексхумирани и преместени в костници, за да се освободи място за нови. Колекция от богато украсени черепи с изписани върху тях имена, дата на смъртта и професия на загиналите е изложена в местния параклис.

До края на 19-ти век е било възможно да се посети Халщат само с лодка или минавайки през тесни пътеки. Теренът между езерото и планините е малък, а градът е изчерпал всеки свободен участък от него за своите нужди. Достъпът до къщите на брега на реката се осъществява с лодка или от горната част на пътя в малък коридор се минава през таванските помещения. Първият градски път в е построен през 1890 година. Той е по протежение на западния бряг и изграждането му е наложило частично взривяване на околните скали, за да се осигури достатъчно свободна площ.

Халщат

Халщат разполага с два музея:

– Праисторическият музей, който помещава оръдия, сечива и реликви, датиращи от желязната и бронзовата епохи и
– Народният музей, в който са изложени многообразие от колекции на артефакти от келти, африканци и индианци.
Местната църква в Халщат също заслужава да се посети – особено изложбената зала, в която са представени инкрустирани черепи и кости.

Солните мини в Халщат са най-старите в света.

Изследователи определят, че още преди 7 хил. години хората тук са се занимавали с добив на сол. Посещението в тях е наистина уникално, но те са отворени за посещение само от май до октомври и си струва пътешествието до тях дори при лошо време.

Няколко години преди откриването на „Човека в солта”, през 1719 г., близо да Халщат, в региона Залцкамергут, е отворена „Галерията на Кристина” – най-старата солна мина в света, носеща името на майката на Мария Терезия – Елизабет Кристина. До входа й се стига с малки железопътни вагончета, от които започва и самата галерия. Тя е на 12 нива с дълбочина около 200 метра навътре в планината, но за туристите са отворени само 7 от тях.

Температурата тук е уникална – целогодишно е 8 градуса Целзий, а влажността е 65 % и на всеки от гостите се раздава специална екипировка. Изходът е само един – по споменатата вече 64-метрова пързалка (Едлерсберг), по която може да се развие скорост до 30 км / ч., засечена от специално монтиран радар, а след това до изхода – с влакче.

Селището е толкова популярно, че го копират чак в Китай, в провинция Гуандонг, отбелязват екскурзоводите. Тук са снимани и боливудски филми.

Но това толкова посещавано място живее от еднодневния туризъм.

Може би най-хубавото селище в Австрия през деня е залято от туристи. От години туристите идват, бързат да снимат, купуват няколко сувенира, но малцина от тях остават и за през нощта. Хотелиерството е било пренебрегвано години наред, а екскурзоводите са се концентрирали върху организирания туризъм и еднодневните екскурзии. Сега местните дават мило и драго тази тенденция да се промени.

Селището отчита едва 70 хил. нощувки годишно. Перлата на Залцкамергут предлага из тесните си улици уютни страноприемници, гостилници и няколко пансиона, и разбира се, локали за хранене с туристически менюта. Сега се акцентира върху новия 4-звезден туристически хотел, с който да бъде модернизиран туризма в Халщат и най-накрая туристическия поток да бъде насочен към това хората да прекарат няколко дни на брега на Халщатското езеро. Други три старинни сгради в центъра на града са реновирани и разширени, и оборудвани модерно.

Да прекарате повече време от отпуската си тук обаче, е наистина по-трудно да се осъществи. Личните автомобили се оставят в периферията на селището, тъй като повечето улички не само са пешеходни зони, но и стръмни. Местата за къпане също са отдалечени, както и местата за ски. Малко са възможностите и за уелнес, но пък солните светове могат да ви отведат към индустриалната и праисторията на Европа.

twig.bg

Advertisement

Facebook