Connect with us

На път

Mаски, страст и самба: време е за карнавала в Рио(ВИДЕО)

Публикувана

на

Маски, музика, страст и разюздано безумие – всичко това е карнавалът, който тази седмица завладя улиците на Рио. Прочутият карнавал, който е най-пищният в света, започна с улични шествия.

Карнавалът в Рио

 

В едно от традиционните улични тържества участниците пееха песен, озаглавена „Синьо или розово, това е едно и също“. Текстът й е свързан с изявление на бразилската министърка по въпросите на жените, семейството и човешките права Дамарис Алвис, която след назначаването си каза, че в Бразилия започва нова епоха – момчетата носят синьо, а момичетата – розово.

„Това шествие е акт на съпротива срещу властите“, увери Моника Мачадо, която свири на ударни инструменти и перкусия в банда.

Карнавалът в Рио

 

Редица костюми на участници в шествия са свързани с корупционни скандали. Студентът Винисиус Алвис бе облечен от главата до петите в оранжево, като на главата си носеше лента, украсена с фалшиви банкноти и резени портокал.

Карнавалът в Рио


„Карнавалът е момент на протест и позволява да изразиш мнението си без лимити“, отбеляза 57-годишният Маркос Мариньо.

Началото

Думата карнавал идва от латинското /carnem levare/, да премахнем месото. В буквален превод – „Сбогом, месо!“ Това всъщност са католическите Заговезни, празникът преди началото на Великия пост. Българският еквивалент на карнавала са кукерите.

В Католическата църква обаче постите започват на Пепеляна сряда. (Казва се Пепеляна сряда, защото свещеникът посипва главата на вярващите с пепел като знак на покаяние.) Датата всяка година се променя в зависимост от датата на Великден. Обикновено това е в периода между средата на февруари и средата на март. Карнавалът завършва във вторника преди Пепеляна сряда, наричан „Блажен вторник“.

Откъде идва карнавала?

Карнавалът в Рио

Както повечето празници, и произходът на карнавала е много древен. Идеята е макар и за малко да се премахнат социалните различия, робът да се почувства като господар, господарят да задири някое момиче от простолюдието, Пепеляшка да стане принцеса, а графинята да тича на воля с рокля за пет пари. Това е времето на обърнатите представи, на шегата, време, в което човешките страсти взимат връх.

Подобни празници са имали още римляните.

От историческа и религиозна гледна точка карнавалът е глътка въздух, когато хаосът заменя царуващия ред. Но щом празникът свърши, всичко се връща по старому, чак до следващата година.

Карнавалът в Рио

Думата карнавал най-вече се свързва с Рио, защото там празненствата са най-пищните и най-големите в целия свят.

Карнавалът в Рио

През годините е бил създаван и променян, натоварен със сексуален подтекст и разпалван едновременно от творческа страст, но и от нуждата да се задоволят претенциите за забавление на милионите жители на мегаполиса, както и на туристите, дошли от целия свят, за да се насладят на зрелището.

Състезанията по самба

Прочути са пищните шествия, организирани от главните школи по самба в града. Осемнайсетте школи по самба се готвят цяла година за карнавала. Шествията продължават четири вечери, като в края на карнавала се избира най-добрата школа.

Парадите се предават на живо по телевизията и започват в 18 часа като продължават до зазоряване. Преди 1984 година карнавалът се е провеждал из улиците на Рио де Жанейро, но после се взима решение да му бъде отделено специално място.

Мястото се нарича Самбадром. В Бразилия има няколко подобни съоръжения, но в Рио е най-голямото. Капацитетът му е за 90 000 зрители, а трибуните са разположени от двете страни на улица, която е затворена по време на карнавала. Дължината на отсечката е около 700 метра.

На огромни цветни платформи дефилират най-успешните самба клубове. Момичетата са в пищни облекла, които показват голяма част от голата им красота.

Школите минават една след друга и нямат много време, за да грабнат публиката. Редом с футбола, самбата е изключително важна за бразилците и победата в карнавала възнаграждава упорития труд на участниците. Всяка загуба се възприема много тежко.

Точно заради това, самба танцьорите използват всяка секунда, в която са на Карнавала в Рио да спечелят овациите на зрителите.

За събитието се продават билети, като цените варират от 7 до 300 долара. Когато карнавалът наближи, на черно пропуските вървят и за няколко хиляди долара бройката. Самба балове се провеждат и на закрито в луксозни клубове и хотели, като най-луксозният от тях е хотел „Копакабана“.

Карнавалът е в целия град. Всеки квартал, наречен „блокос“, се представя със свои традиции и костюми. Може да се видят групи от хора, които танцуват самба по улиците.

vlastta.bg

 

 

 

Реклама
Advertisement

Facebook