Connect with us

БулевАРТ

Митко Щерев на 73: Хит се създава, само ако обичаш хората

Публикувана

на

Само няколко от безспорните хитове, които е създал, са достатъчни да събудят в душите ни задрямала нежност и носталгия по онези хубави български песни и легендарни групи, които като че ли вече не се случват, или поне не по този начин.

Зад гърба си има 250 песни-вълнуващи и докосващи сърцето. На 28 януари рожден ден празнува Митко Щерев.

 

„Душа”, „Молитва за дъжд”, „Блус за двама”, „Северина” на “Диана Експрес”. Освен на поп и рок шлагери, Митко Щерев е автор и на незабравимите мелодии от филмите „Адаптация”, „Осъдени души” и много други.

И никак не е случайно, че именно той е удостоен със званието филмов композитор на столетието. Митко Щерев произхожда от бедно семейство, толкова бедно, че след 5-и клас се налага да отиде в пансион за сираци. Първият му музикален инструмент е и най-достъпният – устната хармоника.

През 1973 година се почувствал точно така – рутинно, занаятчия. Вече бил написал над 150 песни за Емил Димитров и Лили Иванова, над 300 аранжимента за Националната телевизия.

Решил да рискува и да създаде рок група, защото рокът е територия на свободата и експеримента. Ето така се родила легендарната “Диана Експрес” и първият й албум, който той и написал, и изпял.

През 1996 г. Съюзът на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.

twig.bg

Advertisement

Facebook