Connect with us

Звездни

Могъщият Макконъхи на 50: чар, момчешка хубост и актьорска класа (Галерия)

Публикувана

на

В началото на 2000-те Матю Макконъхи беше класическа холивудска звезда и всеизвестно име по цял свят. Това би задоволило повечето актьори, но Макконъхи искаше нещо повече и от няколко години поведе кариерата си в нова посока – замени безгрижните комедии със сериозни филми.Без въобще да е загубил своя чар и момчешка хубост, 50-годишният Макконъхи се радва на най-позитивните ревюта в кариерата си.

Роден е и израснал в град Ювалди, в щата Тексас. Майка му е бивша учителка в детска градина и публикувана писателка. Баща му се занимава с петрол. Родителите му се женят три пъти един за друг и се развеждат два пъти. Има двама по-големи братя – Майкъл и Патрик. В гимназиална възраст учи за една година в Австралия, а през 1989 г. се записва да следва в Тексаския университет в Остин. През пролетта на 1993 г. завършва степен бакалавър по радио-, телевизионни и филмови науки.

През август тази година същият този университет, който той завършва, го добави в официалния си списък с преподаватели на факултета по комуникации, след като в продължение на четири години Макконъхи редовно е канен като гостуващ лектор за студентите, които изучават филмово изкуство.

Матю Макконъхи

В началото на екранната си кариера през 90-те години той се снима в телевизионни реклами. Именно реклама за всекидневника на град Остин – Austin American-Statesman – е сочена като първата му роля с реплики.

След 2000 г. все по-често го канят в романтични филми и комедии като „Сватбеният агент“ и „Как да разкараш гаджето за 10 дни“. И двата имат огромен боксофис успех. В този период прави и няколко филма, в които си партнира с имена като Кейт Бекинсейл, Ал Пачино и Бил Пакстън.

През 2012 г. Макконъхи признава, че многото роли в романтични комедии го ограничават да се развива като актьор, и решава да търси повече драматични образи, с които да развие таланта си. Той признава, че след това негово решение е имало около година и половина застой откъм предложения, но след известно време „се превърнах в нова добра идея за някои добри режисьори“.

Матю Макконъхи

 

През 2011 г. излизат „Адвокатът с линкълна“, „Убиецът Джо“. Година по-късно все пак се снима в „Професия: Стриптизьор“, който обаче е създаден по историята за живота на единия от основните актьори в него, Чанинг Тейтъм. Филмът е голям хит.

През 2005 г. излиза „Сахара“, в който играе редом с Пенелопе Круз и за който се подготвя чрез плаване по река Амазонка и трекинг в Мали. Същата година сп. „Пийпъл“ го обявява за най-секси мъжа сред живите.

 

Големият му пробив е през 1996 г., когато играе адвоката Джейк Бриганс във филма „Време да убиваш“ по романа на Джон Гришам със същото заглавие. Към края на 90-те вече има няколко главни роли в големи заглавия като „Контакт“, „Амистад“, „Братята Нютън“, „Ед телевизията“ и „Подводница U-571“. През 2013 г. излизат други две много силни заглавия с негово участие – „Вълкът от Уолстрийт“ и „Клубът на купувачите от Далас“, за който през 2014 г. е номиниран за първи път и взима „Оскар“ и „Златен глобус“ за главна мъжка роля. Втората му номинацията за „Златен глобус“ е само година по-късно, когато се снима в превърналия се в култов първи сезон на сериала „Истински детектив“. Ролята му носи и първа номинация за „Еми“, но губи и двете отличия в конкуренция с Брайън Кранстън от „В обувките на дявола“ (Breaking Bad).

Матю Макконъхи

Макконъхи се запознава с Камила Алвеш през 2006 г. Двамата обявяват годежа си през 2011 г. и се женят с католическа церемония година по-късно в Остин, където продължават да живеят и до днес. Двамата имат три деца – син на 11 години, дъщеря на 9 и още едно момче на 6 години.

Advertisement

Facebook