Connect with us

Звездни

„Мулен руж“- храмът на танца и вдъхновението на знаменитостите

Публикувана

на

Най-прочутото кабаре в света „Мулен Руж“  е едно преживяване, което не всеки, дошъл на тази наша земя, има щастието да изпита.
Като започнете от чакането на дългата опашка, после – влизането, настаняването… – дори и в тези толкова прозаични неща ще усетите някаква омая.

Доста знаменитости са възпявали Мулен Руж като Лайза Минели, Латоя Джаксън, Елтън Джон, Жозефин Бейкър, Ивет Жилбер, Франк Синатра, Едит Пиаф и много други. Мулен Руж е обект на картините на художника на постимпресионизма – Тулуз – Лотрег. „Мулен Руж“ е заглавието на книгата на Пиер Ла Мур, който е филмиран през 1952 г. с Хосе Ферер и За За Габор (Жа Жа Габор) в главните роли. През 2001 г. се прави друга екранизация на Мулен Руж с Юън Макгрегър и Никол Кидман. Има и още други едноименни филми, но тези двата са номинирани за Оскар.

Самото място – легендарния площад „Бланш” (Place Blanche) – където се намира митичната сграда на най-известното в света кабаре, ще ви се стори като в приказките. Някаква тайнственост, примесена с тръпката от усещането, че в този момент дишате, че сте имали шанса да попаднете тук, в Меката на удоволствието.

В далечната 1889 г. в Париж отваря врати кабарето с червената мелница. Собствениците Жозеф Олер и Шарл Зидлер избират мястото стратегически – близо до площад „Пигал“, но все пак извън „квартала на червените фенери“, така че и почтените парижани, и дамите да могат да го посещават. Оттогава до днес „Мулен Руж“ е място, където се танцува кан-кан, и точно заради това публиката все още пълни кабарето всяка вечер. Зрителят трябва да вижда едно и също момиче, клонирано много пъти – в това е магията.

От самото си създаване „Мулен Руж“ има стриктни правила за танцьорките и от тях не се допускат никакви отклонения. Всички момичета са с ръст от 168 до 172 сантиметра, с идеална кожа и еднакво дълги ръце, крака и дори разстояние между гърдите. Зрителят трябва да вижда едно и също момиче, клонирано много пъти – в това е магията. Един път седмично се следи теглото на танцьорките и ако някоя е наддала дори един килограм, не се допуска на сцена, докато не влезе във форма.

Танцьорките не могат да общуват с публиката – те напускат кабарето през таен вход, където ги чакат шофьорите им, за да ги закарат по домовете. Ако някоя наруши този ред, бива уволнена без обяснения.

Впрочем това едва ли се случва често. Танцьорките в „Мулен Руж“ са балерини от най-висока класа, с тях работят хореографи от цял свят, а някои от представленията се подготвят и репетират цяла година. На сцената на прочутото кабаре са излизали да пеят звезди от всички епохи – от Марлене Дитрих до Кристина Агилера. В шоуто има също така и акробати, поставяни са оперети, имало е дори и модни ревюта. Но както преди повече от век, така и днес „Мулен Руж“ е място, където се танцува кан-кан – най-известният танц на

Днес вътре ще ви посрещнат 115 сервитьори, които са може би най-изисканите представители на това съсловие в света. Сигурен съм, че след като видите и 700 съда за изстудяване на великолепното, най-доброто шампанско, а и разберете, че всяка година тук се изпиват 240 000 бутилки от него, още преди да вкусите и глътка от скъпоценната течност, ще ви се замае главата.

В „Мулен Руж” сега танцуват момичета от 14 националности, има и от Източна Европа – от Украйна, Полша, Русия, най-много са австралийките. Основното изискване при подбора е явяващите се на конкурсите, които се провеждат в цял свят, преди всичко да са учили класически балет, да бъдат с ръст – 1,85 м за момчетата и 1,75 м за момичетата и според Пео-Рико да притежават фигури, които да карат зрителите да мечтаят. Много важно е специфичното присъствие на танцьорите на сцената. Момиче без естествен, топъл поглед, мосю Пео-Рико така се изрази – с поглед на сърна…- не се приема. Защото целта на спектакъла е преди всичко да донесе радост на зрителя, а не да го натовари.

Следобед са репетициите, после идва ред на първото представление от 21 часа, билетът за него е 99 евро – всъщност то започва в 19 часа, когато е с вечеря и тогава билетът струва от 145 до 175 евро, като цената включва яденето и половин бутилка шампанско. Вечерното шоу започва от 23 часа, то е без вечеря, само представление – билетът струва 89 евро. Така че артистите се прибират по домовете си чак след един и половина в полунощ. До ден днешен в кабарето с възхищение се говори за оня ноемврийски ден на 1981 година, когато тук е била гост английската кралица Елизабет ІІ – е, какво по-височайше признание, че това място е благословено и е връх на висшето изкуство!

twig.bg

Реклама
Advertisement

Facebook