Connect with us

Афиш

На „безопасен концерт“ у дома: От Веско Ешкенази до „Метрополитън опера“, Ню Йорк

Публикувана

на

Коронавирусът промени живота на почти всички хора по света. Въпреки това трябва да намираме начини да се разсейваме от постоянното говорене по темата, че и да запълваме допълнителното време вкъщи.

Най-добрият начин да върнете заливащата ни негативна вълна обратно там, откъдето е дошла, е чрез изкуството.

Безплатно излъчване на най-добрите си заглавия започва „Метрополитън опера“, Ню Йорк, съобщи оперната институция. Спектаклите от серията „На живо в HD” ще се излъчват от 16 март от 19,30 ч. нюйоркско време (на 17 март в 01,30 ч. през нощта българско време), линковете ще бъдат активни в продължение на 20 часа. Редица заглавия може да бъдат гледани в сайта или в мобилното приложение на театъра всеки ден.

Инициативата, наречена „Nightly Met Opera Streams“, стартира поради затварянето на „Метрополитън опера“ за периода на карантината срещу коронавируса и ще продължи до края на принудителното затваряне на институцията.

 

Ценителите на класическото оперно изкуство ще могат да гледат най-популярните и награждавани представления.

Тази вечер ще бъде транслирана операта на Жорж Бизе „Кармен“ с участието на латвийската певица Елина Гаранча. На 17 март следва „Бохеми“ на Пучини от 2008 г., с Анджела Георгиу и Рамон Варгас. На 18 март е „Трубадур“ от Верди, с Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовски (2015), на 19-и „Травиата“ на Верди с Диана Дамрау и Хуан Диего Флорес (2018)

Анна Нетребко може да бъде слушана отново в събота с незабравимото ѝ изпълнение в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети. Спектакълът е записан през 2009 г. В неделя ще бъде излъчена операта „Евгений Онегин“ на Чайковски, спектакъл от 2007 г., с диригент Валери Гергиев и с участието на Рене Флеминг, Рамон Варгас и Дмитрий Хворостовски.

Въпреки че в момента всички културни събития в страната са отменени, както и са затворени театрите, музеите и концертните зали в България, някои артисти и културни институти предлагат в компенсация „безопасен концерт“ от дивана вкъщи. Ако го погледнем от положителната страна, това води до много повече позитиви, отколкото негативи – вкусно хапване, топло одеало и абсолютно спокойствие без някой да досажда със смартфона си.

Ето няколко предложения за концерти, които да „посетите“ онлайн тези дни:

  • Софийската филхармония кани на концерт всички почитатели на класическата музика, но не в зала „България“, а в своята фейсбук страница.

Преди няколко дни те обявиха, че заместват отложените събития в редовната си програма с концерти от минали сезони, които ще излъчват в социалната мрежа. Концертите ще бъдат обявявани предварително, така че си заслужава да изпуснете една вечерна емисия новини и да разпуснете в компанията на някои от най-големите виртуозни музиканти.

  • Да отидеш на опера без официален тоалет – мисията възможна. Софийската опера и балет започна да излъчва записи от своя архив, като нарече тази инициатива Sofia opera pearls streams.

В неделя те представиха онлайн първата българска историческа опера „Борислав“, на композитора и диригент Георги Атанасов. За да разберете коя ще следващата „оперна перла“ и да я гледате от дивана вкъщи, следете страницата им. Освен това ще може да прочете либретото, да видите кои са изпълнителите и да научите любопитни факти около създаването на спектаклите.

  • Световноизвестният български цигулар Васко Ешкенази в понеделник написа в страницата си, че е подготвил изненада за всички свои почитатели.

Тъй като предвиденият концерт по случай 50-годишния му юбилей, който трябваше да се състои във вторник в зала 1 на НДК, отпадна заради забраната, музикантът ще подари на публиката си онлайн запис от последния си концерт в София. Той беше в края на септември миналата година в зала „България“, заедно с Плевенската филхармония.

Концертът ще бъде излъчен във фейсбук страницата на Ешкенази във вторник, 17 март, от 20:00 ч.

twig.bg

Advertisement

Facebook