Connect with us

БулевАРТ

На Коледа при Андре Рийо – видео

Публикувана

на

„Скъпи приятели, опитайте се да си бъдете вкъщи. Опитайте се да бъдете добри един с друг, да бъдете близо един до друг, да се забавлявате, танцувайте!” Това послание отправи към българската си публика маестро Андре Рийо.

Майсторът на цигулката, който събира стотици хиляди на концертите си, може да живее където пожелае, но избира да остане в родния Маастрихт при съпругата си Марджъри, с която споделя романтичен замък от XV век – с колекция от пеперуди, великолепни градини и часовникова кула. Там събира и семейството си за Рождество.

Кралят на валса

Кралят на валса и най-продаваният класически музикант в света Андре Рийо и неговият оркестър „Йохан Щраус“ ще се завърнат през 2019-та в България с голям концерт в зала „Арена Армеец“ на 8 юни. Той се превърна в рекордьор у нас след като за три дни разпродаде същата зала при първото си посещение на 16 юни и обяви втора дата на следващия ден при средна цена на билетите 135 лв.

Дни преди най-светлите празници Краля на валса, както го наричат, ни покани в дома си – истинска коледна крепост.

Андре Рийо

Приказен средновековен замък с белоснежни градини. Зад прозорците блещука огън в камината и светлина от тежки кристални полилеи. Голяма коледна елха събира в прегръдка десетки подаръци, а венци на всеки прозорец и врата, имели на всеки светлик, гирлянди и свещи те карат да запееш „Тиха нощ, свята нощ“ на мига. В тази на вид невъзможноприказна атмосфера всяка година най-продаваният класически музикант в света Андре Рийо събира цялото си семейство. Става дума за личния му дом в родния му Маастрих, който е замък от 17 век със собствена постройка за отглеждане на пеперуди и герб, наследен от един от предишните собственици Шарл Ожие дьо Бац дьо Кастелмор, граф д’Артанян – онзи същият, който вдъхновил Александър Дюма.

Андре Рийо

Създателят на най-големият частен оркестър в света пази като светиня традицията винаги да е у дома за Рождество. „Предлагали са ми милиони, за да направя концерт на Коледа. Но за Рождество винаги съм вкъщи. Никой не може да ме накара да оставя това изживяване“, казва самия Рийо, който изнася голяма част от приготовленията по празника на гърба си. Всички около него, както семейството, така и музикантите и съгражданите му твърдят, че въпреки звездният му статус той живее съвсем обикновен живот. Жителите на Маастрих го познават и го чувстват като близък. Говорят му на ти.

 

В този съвсем обикновен живот обича да прави и съвсем обикновени неща като например да готви. Коледа не прави изключение, въпреки че патриархът на замъка е наложил собствена традиция за празниците – децата готвят, а той чете приказки на внуците пред камината. Неписан закон е, че цялото семейство се събира. “Най-важното нещо за мен есемейство. Роден съм Маастрих, живея в него и ще умра в него. Наистина вярвам, че постоянното местожителство е мястото където се прибираш у дома, а това за мен е най-важно”, казва музикантът, който бие по приходи турнетата на Metallica, Ед Шийрън, Род Стюърт и Бионсе. “Никога не съм бил далеч от семейството си по време на тези празници – особено сега, когато мога да виждам озарените лица на внуците си и тяхното възхищение, когато видят коледната елха и подаръците под нея. Аз пътувам из целия свят и работя здраво, за да дарявам музика и радост на хората, но за Коледа винаги съм си вкъщи”, разказва Рийо, чиято друга коледна задача е да купи подаръците. Така например, за да зарадва най-малките – внуците си, е купил пет малки цигулки от приятел лютиер, който е избрал най-мъничките, който да паснат на детските ръчички. За трапезата пък пазарува по дълъг списък изготвен от жена си Марджъри.

Може би тези празници са единственото време, в което Краля на валса захвърля цигулката. Неотдавна пред нас призна: „Всъщност предпочитам тишината, когато съм сам. Единственото изключение са песните и гласовете на внуците ми, които обожавам.“

Като истински дядо Коледа в неговия чувал винаги се намират подаръци и за оркестъра му „Йохан Щраус“, за който твърди, че са част от семейството му. За музикантите си купува специално кафе от магазин, който продава кафе на краля. „Искам моят оркестър да е бодър през цялото време” е посланието на цигуларят-диригент. Минава и през любимата си пекарна, откъдето купува коледни пайове.

За Замъка

“Днес тук е красиво, но не винаги е било така“, спомня си Рийо. „За пръв път влязох в този замък, когато бях на 6 години, защото взимах уроци по пиано тук, а учителката ми беше истинска вещица и аз я мразих. Беше тъмно и всичко тънеше в разруха. По същото време започнах да чета комиксите за Тинтин и най-добрия му приятел капитан Арчибалд Хеддог, който си поръчваше замък. Тогава още започнах да мечтая да живея един ден в такъв. През 90-те имах възможността да купя този замък и не се поколебах да го направя дори за секунда. Да, легендата разказва, че известният мускетар Д’Артанян е изял последната си закуска именно в моя замък. Слуховете също носят, че най-първият му обитател е бил композитор. Не е ли невероятно?“, разказа преди няколко месеца пред „Монитор“ домакинът на коледните празници.

За да вдъхне сърце на средновековната постройка обаче му е нужна любовта на Морджори, с която са повече от 40 години женени, а любопитен факт за нея е, че е фен на фолклорната музика и обожава българската – една от причините Рийо да дойде най-накрая в България миналото лято. Двамата са истинско здраво семейство, което се радва на деца и внуци, а тайната им е една: „Пълното доверие помежду ни, споделянето на всичко, това, че се смеем на едни и същи неща, даваме си свобода, уважаваме се и сме партньори във всеки смисъл на думата. Помежду ни има много мълчалива любов и разбиране. Всички тези съставки създават рецептата за продължителен и успешен брак, предполагам“, казва Андре. Той я среща именно по Коледа преди толкова много години, когато бил беден студент, затова днес двамата сътворяват истинска приказка на този празник.

Но Рождество не би било пълно без неговия оркестър – другото му семейство. Затова всяка година, няколко дни преди празника, той кани всичките си музиканти, който са от 13 националности, а концерт-майсторът му е българката – Кремена Минева, като ги гощава в дома си, раздава подаръци, а после изнасят концерт или в градините на замъка или в католическата църква „Свети Петък“, която се намира точно през улицата срещу дома му. За някои от своите коледни спектакли музикантите се появяват в цивилни дрехи, с ушанки, ръкавици и шалове, друг път са облечени в големи бални рокли и фракове, а понякога слагат коледни шапки върху инструментите си. Едно е сигурно – настроението е приповдигнато и коледно, като свирят най-любимите коледни мелодии – White Christmas, Jingle Bells, The Christmas I Love, O, holy night, December Lights, Snow Waltz, Hallelujah. Тази традиция провокира Рийо през 2012-та да издаде празничното DVD “Home for Christmas”, което е записано в дома му, в градините му, декорирани със сърни, елени, весели шейни и ски, вдигайки наздравици с червено вино.

През годините е изнасял Коледни концерти и в Лондон, Виена и Париж. Именно от английската столица има доста забавен и топъл спомен, който споделя. „В Лондон отидохме с оркестъра ми на Коледния базар. Поисках да купя 70 чаши греяно вино и това много затрудни барманът. Тогава аз застанах зад бара да му помагам, защото 70 чаши, все пак, са много. И като пийнахме малко, аз и моите музиканти започнахме да пеем „Happy Christmas”, смее се холандецът.

За детството

Бащата на Андре е диригент на Маастрихския симфоничен оркестър и от дете, заедно с петте си братя и сестри расте сред музика. „Когато съм се родил, баща ми е свирил „Пролетно тайнство” на Стравински. То е за това да правиш любов“, казва Кралят на валса. От съвсем малък пее и църковния хор и именно от там е първия му съзнателен спомен от Рождество. „Пеех сопрано. Бях на 6 години и бях най-високото сопрано в хора. Спомням си как слънцето се процеждаше през цветните витражи, а ние бяхме наредени – беше магическо. Пеехме тази прекрасна Коледна музика – звездата на Коледа свети в Йерусалим и всичко, за което се пее, е за мира. Тъжното е, че днес в Йерусалим има всичко, но не и мир“, казва Рийо.

Самият той е композирал коледен хорал. Принос за това има Марджъри, която среща по Коледа в Брюксел и тя го вдъхновява да твори. „Но песента на песните това е Свята нощ“, категоричен е геният.

twig.bg

Advertisement

Facebook