Connect with us

БулевАРТ

Най-красивата книжарница в света „Ел Атенео“

Публикувана

на

На оживена търговска улица в модерния квартал „Реколета“ в Бунеос Айрес, Аржентина, се намира необичаен храм – храм на книгите.

Светлината е мека с акценти, подчертаващи майсторски изработки на детайли от началото на XX век. Разговорите са приглушени, като в голяма библиотека, но в същото време мястото е топло и гостоприемно и голямото кафене е пълно с четящи хора, които пият капучино и топъл шоколад.

 

„Ел Атенео Гран Сплендид“ в Барио Норте, Буенос Айрес не е просто книжарница – тя е призната за една от най-красивите в света! Намира се в близо 100-годишната сграда на театър „Гранд Сплендид“, отворил за първи път врати през 1919-а. и дължи блясъка си именно на архитектурата, светлината, запазените завеси и балкони, характерни за театъра. Някогашната сцена сега е кафене, таванът и стените са красиво декорирани, а по рафтовете има хиляди книги.

Сградата отваря врати като театър през 1919 г., когато Буенос Айрес е процъфтяващ търговски център и пристанище. Напливът от имигранти, особено от Европа, спомага за създаването на богат културен живот, тогава се заражда и тангото. Подобно на останалата част от квартала и града тук се усеща както европейско влияние – невероятните стенописи по високите тавани, така и латиноамерикански привкус – дружелюбен персонал, вкусно кафе и спокойствие.

Първоначално сградата е проектирана от Перо и Торес Арменгол. Впоследствие архитектът Фернандо Манцоне я превръща от киносалон в книжарница. Именно той запазва много части от някогашния театър, включително сцената, балконите и дори червените завеси.

Книжарницата се посещава повече от туристи, отколкото от местни жители, дошли да купуват книги. Причината за това е именно историята на сградата и славата, която има „Ел Атенео Гран Сплендид“. Навсякъде е пълно със столове и кресла, в които посетителите могат да четат и разглеждат книги преди покупка.

Кафенето всъщност е разположено на някогашната сцена, така че  докато се наслаждавате на сладкиша си за миг можете да си представите, че сте главно действащо лице в някоя пиеса.

twig.bg

 

 

Реклама
Advertisement

Facebook